1 MAART 1998. - Koninklijk besluit betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 03-07-1998 en tekstbijwerking tot 17-10-2014)
Art. 1-2, 2/1, 3-9
BIJLAGE.
Art. N, 1N, 2N, N3, 4N, 5N, 6N, 7N
1932121550 1937102350 1945051502 1968091709 1971020103 1975011508 1976081902 1978072702 1980031802 1980100202 1983013234 1992025086
1999022162 2002022205 2004022098 2004022816 2004023028 2005022384 2008024034 2008024406 2011024049 2014024363
Artikel 1.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 5, 1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.2.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 5, 2°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.2/1. [1 Dit besluit geldt onverminderd de Europese toelatingen voor het gebruik van aroma's volgens Verordening (EG) nr. 1334/2008 van het Europees Parlement en de Raad.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij KB 2014-09-19/08, art. 1, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.3.§ 1. [1 ...]1
§ 2. [1 ...]1
§ 3. [1 ...]1
§ 4. De in [1 ...]1 van de bijlage van dit besluit opgesomde toevoegsels mogen alleen worden gebruikt in de voedingsmiddelen die aldaar zijn vermeld, mits aan de aldaar gestelde voorwaarden voldaan wordt.
§ 5. [1 ...]1
§ 6. [1 ...]1
§ 7. [1 ...]1
----------
(1)<KB 2014-09-19/08, art. 2, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.4.§ 1. Tenzij anders bepaald, hebben de in de bijlage van dit besluit genoemde maximale gehalten betrekking op voedingsmiddelen zoals deze in de handel worden gebracht.
§ 2. [1 ...]1
----------
(1)<KB 2014-09-19/08, art. 3, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.5.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 5, 3°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art.6. § 1. Het koninklijk besluit van 27 juli 1978 tot vaststelling van de lijst van de in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 17 april 1980, 2 oktober 1980, 15 oktober 1981, 22 juni 1982, 12 juli 1984, 13 november 1985, 18 november 1987, 30 juni 1989, 27 november 1990, 25 november 1991, 12 augustus 1994, 9 oktober 1996 en 17 februari 1997, wordt opgeheven.
§ 2. In artikel 1, 2de lid van het koninklijk besluit van 15 december 1932 betreffende het reglement op de kaashandel, worden de woorden "onschadelijke kleurstoffen" door "toegelaten toevoegsels" vervangen.
§ 3. In het koninklijk besluit van 23 oktober 1937 betreffende de handel in azijn en soortgelijke producten worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° artikel 1, 3de lid wordt geschrapt;
2° de punten c), e) en f) van artikel 4 worden geschrapt.
§ 4. In het besluit van de Regent van 15 mei 1945 betreffende de eetwaren, gemaakt of bereid met vruchten of plantaardige stoffen en soortgelijke eetwaren worden in artikel 4, letter A, de punten b), c) en g) geschrapt.
§ 5. In het koninklijk besluit van 17 september 1968 betreffende specerijen en specerijproducten wordt artikel 5, 1°, punt f) geschrapt.
§ 6. In artikel 2, 2de lid van het koninklijk besluit van 1 februari 1971 tot inrichting van een controle op de harde kaas worden de woorden "kleurstoffen die door de wetgeving op de voedingswaren toegelaten zijn" door "toegelaten toevoegsels" vervangen.
§ 7. In artikel 3, § 2 van het koninklijk besluit van 15 januari 1975 betreffende de suikers wordt punt 2° geschrapt.
§ 8. In artikel 2, § 3, punt g) van het koninklijk besluit van 19 augustus 1976 betreffende vruchtensappen, vruchtennectars, groentesappen en bepaalde soortgelijke waren, worden de woorden "wanneer zij bereid zijn op basis van appelen, peren of perziken, of van een mengsel van deze vruchten" geschrapt.
§ 9. In het koninklijk besluit van 18 maart 1980 betreffende yoghurt en andere gefermenteerde melk worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in artikel 1, 1°, punt m) worden de woorden "en gemodificeerde voedingszetmelen" geschrapt;
2° in bijlage B wordt punt 1 geschrapt.
§ 10. In artikel 1, 8°, tweede streepje van het koninklijk besluit van 2 oktober 1980 betreffende de fabricage en het in de handel brengen van margarine en voedingsvetten, worden de woorden "al dan niet gemodificeerd" geschrapt.
§ 11. Artikel 3, 6°, punt 2 van het koninklijk besluit van 8 juni 1983 betreffende de fabricage van en de handel in bereid vlees en vleesbereidingen wordt geschrapt.
§ 12. In artikel 2 van het koninklijk besluit van 3 maart 1992 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten worden toegevoegd worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 1, 3° wordt geschrapt;
2° het tweede lid van § 2 wordt geschrapt.
Art.7. Producten die vóór de datum van inwerkingtreding van dit besluit in de handel gebracht of geëtiketteerd zijn, en die niet aan de bepalingen van dit besluit beantwoorden, mogen verder in de handel blijven zolang de voorraad strekt, voorzover ze beantwoorden aan de bepalingen van het voornoemde koninklijk besluit van 27 juli 1978.
Art.8. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art.9. Onze Minister van Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N. Stoffen.
Art. 1N.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 4,1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. 2N.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 4,1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. N3.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 4,1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. 4N.HOOFDSTUK IV. - [1 ...]1
(Tabel niet opgenomen om technische redenen. Zie B.St. 03-07-1998, p. 21808-21815).
(Erratum. Zie B.St. 02-12-1998, p. 38552-38553)
Gewijzigd bij :
<KB 1999-02-08/48, art. 3; Inwerkingtreding : 10-08-1999; zie B.St. 10-08-1999, p. 29834-29839>
<KB 2002-02-19/38, art. 1; Inwerkingtreding : 24-05-2002; zie B.S. 24-05-2002, p. 22526-7>
<KB 2004-02-04/31, art. 1; Inwerkingtreding : 18-02-2004; zie B.S. 18-02-2004, p. 9887-8>
<KB 2004-09-21/50, art. 3; Inwerkingtreding : 29-10-2004; zie B.St. 29-10-2004, p. 74156-57>
<KB 2004-12-08/36, art. 2; Inwerkingtreding : 19-01-2005; zie B.St. 19-01-2005, p. 1499-1500>
<KB 2005-04-22/40, art. 1; Inwerkingtreding : 27-05-2005; voir M.B. 27-05-2005, p. 24762>
<KB 2008-03-12/37, art. 3; Inwerkingtreding : 15-02-2008>
<KB 2008-10-01/35, art. 2; Inwerkingtreding : 21-10-2008>
<KB 2011-03-13/21, art. 3, 005; Inwerkingtreding : 31-03-2011>
<KB 2014-09-19/08, art. 4,3°, 4°, 5°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
----------
(1)<KB 2014-09-19/08, art. 4,2°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. 5N.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 4,1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. 6N.
<Opgeheven bij KB 2014-09-19/08, art. 4,1°, 006; Inwerkingtreding : 27-10-2014>
Art. 7N. HOOFDSTUK VII. - Toegelaten voedingsmiddelentoevoegsels in aroma's.
(Tabel niet opgenomen om technische redenen. Zie B.St. 03-07-1998, p. 21819-21820).
Gewijzigd bij :
<KB 2008-03-12/37, art. 3; Inwerkingtreding : 15-02-2008>