Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

29 NOVEMBER 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2001 tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap



Inhoudstafel:


Art. 1-15



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2001036231 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. In artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2001 tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
  1° punt 3° wordt vervangen door wat volgt :
  "3° materiële bijstand aan personen die langer dan drie maanden opgenomen zijn in een voorziening, die bijstand en verzorging biedt en die krachtens andere wettelijke, decretale of ordonnantiële bepalingen dan het decreet aangemeld is, erkend is of gesubsidieerd wordt;";
  2° er wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
  "In afwijking van het eerste lid, 3°, kan materiële bijstand die in de refertelijst vermeld wordt onder de functioneringsdomeinen communicatie en mobiliteit met inbegrip van de mobiliteitshulpmiddelen die vermeld worden in bijlage II, gevoegd bij dit besluit, toegekend worden aan personen die verblijven :
  1° in een rusthuis als vermeld in artikel 2,6°, van de decreten inzake voorzieningen voor ouderen, gecoördineerd op 18 december 1991;
  2° een serviceflatgebouw of een woningcomplex met dienstverlening als vermeld in artikel 2, 5°, van de decreten inzake voorzieningen voor ouderen, gecoördineerd op 18 december 1991;
  3° in een rust- en verzorgingstehuis als vermeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 21 september 2004 houdende vaststelling van de normen voor de bijzondere erkenning als rust- en verzorgingstehuis, als centrum voor dagverzorging of als centrum voor niet aangeboren hersenletsels;
  4° in een woonzorgcentrum als vermeld in artikel 37 van het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009;
  5° in een groep van assistentiewoningen als vermeld in artikel 33 van het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009.".

Art.2. Artikel 16/2 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2010, wordt vervangen door wat volgt :
  "Art. 16/2. De beslissingen over de toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal gelden met ingang van de eerste dag van de maand waarin de aanvraag volledig is ingediend.
  De beslissingen over de toekenning van het refertebedrag voor incontinentiemateriaal voor kinderen vanaf drie jaar gelden tot en met de laatste dag van de maand waarin het kind vijf jaar is geworden.
  De andere beslissingen over de toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal dan deze, vermeld in het tweede lid, gelden tot en met 31 december van het derde kalenderjaar, te rekenen vanaf het kalenderjaar waarin de beslissing werd genomen. De beslissingen worden telkens ambtshalve verlengd voor een termijn van drie jaar.

Art.3. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een artikel 16/3 ingevoegd, dat luidt als volgt :
  "Art. 16/3. Als de evolutie van de incontinentieproblematiek van de persoon met een handicap onzeker is, kan het agentschap beslissen om de toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal niet ambtshalve te verlengen maar om over de verlenging voor een periode van drie jaar te oordelen op basis van een nieuw medisch attest als vermeld in artikel 13, § 1/3.
  De eventuele verlenging gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de geldigheidsduur van de beslissing over de toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal verstrijkt, op voorwaarde dat het nieuwe medisch attest aan het agentschap wordt bezorgd binnen drie maanden na de datum waarop de geldigheidsduur van de beslissing afloopt.
  Als het nieuwe medisch attest niet binnen de termijn, vermeld in het tweede lid, aan het agentschap wordt bezorgd, gaat de eventuele verlenging in op de eerste dag van de maand waarin het nieuwe medisch attest aan het agentschap wordt bezorgd.".

Art.4. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een artikel 16/4 ingevoegd, dat luidt als volgt :
  "Art. 16/4. § 1. In afwijking van artikel 16/2, derde lid, en artikel 16/3, houden de beslissingen over de toekenning van het refertebedrag voor incontinentiemateriaal voor kinderen vanaf vijf jaar tot en met elf jaar op uitwerking te hebben met ingang van de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin het kind twaalf jaar is geworden.
  Het agentschap neemt ambtshalve een nieuwe beslissing waarbij het refertebedrag wordt toegekend voor personen van twaalf jaar en ouder voor de categorie van incontinentieforfait die vermeld wordt in de beslissing over de toekenning van het refertebedrag voor incontinentiemateriaal voor kinderen vanaf vijf jaar tot en met elf jaar. Die beslissing gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin het kind twaalf jaar is geworden.
  § 2. Als het agentschap met toepassing van artikel 16/3, heeft beslist dat over de verlenging geoordeeld zal worden op basis van een nieuw medisch attest, zal het agentschap in voorkomend geval een beslissing over de toekenning van een refertebedrag voor personen van twaalf jaar en ouder nemen op basis van het nieuwe medisch attest. Die beslissing gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin het kind twaalf jaar is geworden als het nieuwe medisch attest aan het agentschap wordt bezorgd binnen drie maanden na de datum waarop de beslissing tot toekenning van een refertebedrag voor kinderen vanaf vijf jaar tot en met elf jaar ophoudt uitwerking te hebben.
  Als het nieuwe medisch attest niet binnen de termijn, vermeld in het derde lid, wordt bezorgd, gaat de nieuwe beslissing in op de eerste dag van de maand waarin het nieuwe medisch attest aan het agentschap wordt overgemaakt.".

Art.5. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een artikel 16/5 ingevoegd, dat luidt als volgt :
  "Art. 16/5 Als er zich een wijziging voordoet in de toestand van de persoon kan de persoon met een handicap een aanvraag indienen om de beslissing tot toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal te herzien.
  Als er zich een zodanig belangrijke wijziging voordoet in de toestand van de persoon met een handicap dat een herziening van de toegekende tegemoetkoming in de kosten voor incontinentiemateriaal noodzakelijk blijkt en betrokkene zelf geen aanvraag tot herziening indient, kan het agentschap zelf het initiatief nemen tot herziening en de betrokken persoon vragen een nieuw medisch attest als vermeld in artikel 13, § 1/3, te bezorgen. Het nieuwe medisch attest wordt bezorgd binnen zes maanden te rekenen vanaf de eerste dag van de maand waarin de vraag om een nieuw attest werd ontvangen. Als het nieuwe medisch attest niet binnen zes maanden wordt aangeleverd, wordt de beslissing stopgezet. In voorkomend geval geldt de nieuwe beslissing vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de nieuwe beslissing wordt genomen.".

Art.6. In hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een artikel 16/6 ingevoegd, dat luidt als volgt :
  "Art. 16/6. De refertebedragen voor incontinentiemateriaal worden in voorkomend geval pro rata, uitbetaald rekening houdend met de aanvangsdatum van de geldigheid van de beslissing of rekening houdend met de einddatum van de geldigheid van de beslissing.
  Het refertebedrag dat voor het tweede kalenderjaar en de volgende kalenderjaren wordt uitbetaald is het refertebedrag, vermeld in de beslissing, dat geïndexeerd is overeenkomstig artikel 16, zevende lid.".

Art.7. In bijlage I bij hetzelfde besluit, vervangen bij het ministerieel besluit van 22 december 2011 en gewijzigd bij het ministerieel besluit van 31 mei 2012, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
  1° in tabel 3 Aanvulling - onderste ledematen, wordt de tabel Domein 6 - Aangepaste stoelen en tafels vervangen door wat volgt :
  "


<td colspan="4" valign="top">Domein 6 - Aangepaste stoelen en tafels
Meerkosten van een kinderstoel die aan de functiebeperkingen is aangepast, met positioneringsvoorzieningen (inclusief bijbehorend voorzettafeltje) - 705,00 69,00
Meerkosten van een werk- of bureaustoel, bedoeld voor volwassenen, die aan de functiebeperkingen is aangepast, voorzien van een of meer van de volgende functies of aanpassingen :
  A. Positioneringsaanpassingen en -toebehoren (aangepaste armsteun, zijdelingse rompsteun, beensteun, (vaste/geïntegreerde) voetensteun, artrodesezit, abductieklos, zadelzit...
  B. Maatvoering of instelbereik buiten standaardmaten
  C. Centrale rem om wielen te blokkeren
  Zie ook bijlage III bij het besluit
7 839,00 132, 95
Trippelstoel, bedoeld voor volwassenen, voorzien van elk van de volgende functies of aanpassingen :
  A. Vierwielonderstel met vrije beenruimte voor trippelfunctie
  B. Vaste zit, centrale rem om wielen te blokkeren
  C. Zitdiepte en zithoogte instelbaar of ingesteld op de noden van de gebruiker Zie ook bijlage III bij het besluit
7 839,00 132,95
";
  2° in tabel 4 Vervanging - onderste ledematen wordt de tabel Domein 9 - Aangepaste stoelen en tafels vervangen door wat volgt :
  "


<td colspan="4" valign="top">Domein 9 - Aangepaste stoelen en tafels
Meerkosten van een kinderstoel die aan de functiebeperkingen is aangepast, met positioneringsvoorzieningen (inclusief bijbehorend voorzettafeltje) - 705,00 69,00
Meerkosten van een tafel die of een bureau dat aan de functiebeperkingen is aangepast, voorzien van volgende functies of aanpassingen : hoogteverstelling (rolstoelonderrijdbaar), buikuitsparing, kantelbaar blad 7 441,00 92,00
Meerkosten van een werk- of bureaustoel, bedoeld voor volwassenen, die aan de functiebeperkingen is aangepast, voorzien van een of meer van de volgende functies of aanpassingen :
  A. Positioneringsaanpassingen en -toebehoren (aangepaste armsteun, zijdelingse rompsteun, beensteun, (vaste/geïntegreerde) voetensteun, artrodesezit, abductieklos, zadelzit,...
  B. Maatvoering of instelbereik buiten standaardmaten
  C. Centrale rem om wielen te blokkeren
  Zie ook bijlage III bij het besluit
7 839,00 132,95
";
  3° in tabel 5 Aanvulling-Rug-Wervelzuil-Bekken wordt de tabel Domein 4 - Aangepaste stoelen en tafels vervangen door wat volgt :
  "


<td colspan="4" valign="top">Domein 4 - Aangepaste stoelen en tafels
Meerkosten van een kinderstoel, die aan de functiebeperkingen is aangepast, met positioneringsvoorzieningen (inclusief bijbehorend voorzettafeltje) - 705,00 69,00
Meerkosten van een werk- of bureaustoel, bedoeld voor volwassenen, die aan de functiebeperkingen is aangepast, voorzien van een of meer van de volgende functies of aanpassingen :
  A. Positioneringsaanpassingen en -toebehoren (aangepaste armsteun, zijdelingse rompsteun, beensteun, (vaste/geïntegreerde) voetensteun, artrodesezit, abductieklos, zadelzit,...
  B. Maatvoering of instelbereikbuiten standaardmaten
  C. Centrale rem om wielen te blokkeren
  Zie ook bijlage III bij het besluit
7 839,00 132,95
Trippelstoel, bedoeld voor volwassenen, voorzien van elk van de volgende functies of aanpassingen :
  A. Vierwielonderstel met vrije beenruimte voor trippelfunctie
  B. Vaste zit, centrale rem om wielen te blokkeren
  C. Zitdiepte en zithoogte instelbaar of ingesteld op de noden van de gebruiker Zie ook bijlage III bij het besluit
7 839,00 132,95
";
  4° in tabel 11 Aanvulling/Vervanging - Zindelijkheid, wordt de tabel Domein 1 - Incontinentiemateriaal vervangen door wat volgt :
  "


Domein 1 - Incontinentiemateriaal
Kinderen van drie jaar tot en met vier jaar
Fecale incontinentie of fecale en urinaire incontinentie, dag en nacht 124,09
Kinderen van vijf jaar tot en met elf jaar
Incontinentie s' nachts 168,41
Incontinentie, dag en nacht 416,59
Incontinentie, dag en nacht, met passieve zindelijkheid 186,13
Incontinentie, dag en nacht, ondanks het gebruik van sondes 288,06
Supplement voor incontinente personen die permanent bedlegerig zijn 68,16
Personen van twaalf jaar en ouder
Incontinentie s' nachts 199,43
Incontinentie, dag en nacht 491,93
Incontinentie, dag en nacht, met passieve zindelijkheid 226,02
Incontinentie, dag en nacht, ondanks het gebruik van sondes 350,11
Supplement voor incontinente personen die permanent bedlegerig zijn 90,88
De bedragen, vermeld in deze tabel, zijn forfaitaire bedragen op jaarbasis en zijn btw inclusief
".

Art.8. Aan artikel 1 van bijlage II bij hetzelfde besluit, hersteld bij het besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2011 en vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
  "Het agentschap verleent geen tegemoetkoming in de kosten voor de aankoop of de kosten voor de bijgeleverde aanpassingen voor een manuele standaardrolstoel, een manuele modulaire rolstoel of een manuele verzorgingsrolstoel aan personen met een handicap die in aanmerking komen voor een maandelijks huurforfait overeenkomstig artikel 28, § 8, IV, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.".

Art.9. Aan artikel 17 van bijlage II bij hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een tweede lid toegevoegd dat luidt als volgt :
  "Het agentschap verleent geen tegemoetkoming in de kosten voor onderhoud, herstelling en aanpassing na aflevering voor een manuele standaardrolstoel, een manuele modulaire rolstoel of een manuele verzorgingsrolstoel aan personen met een handicap die in aanmerking komen voor ene maandelijks huurforfait overeenkomstig artikel 28, § 8, IV, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.".

Art.10. In artikel 18, derde lid, van bijlage II bij hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt de zinsnede "als vermeld in artikel 28, § 8" vervangen door de zinsnede "als vermeld in artikel 28, § 8, I, II en III".

Art.11. Aan Bijlage III bij hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2010, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2011 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2013, wordt een hoofdstuk 4, dat bestaat uit artikel 15 tot met 22, toegevoegd, dat luidt als volgt :
  "HOOFDSTUK IV. - Specifieke voorwaarden voor tegemoetkomingen in de kosten voor aangepaste stoelen en trippelstoelen
  Afdeling 1. - Aangepaste werk- of bureaustoel bedoeld voor volwassenen
  Art. 15. Het agentschap kan een tegemoetkoming verlenen in de kosten voor een aangepaste werk- of bureaustoel aan personen die geen functionele zithouding kunnen bewaren in een standaard ergonomische werk- of bureaustoel of die onvoldoende kracht of coördinatie hebben om te gaan zitten op of op te staan uit een standaard ergonomische werk- of bureaustoel en die voor hun verplaatsing binnenshuis niet afhankelijk zijn van een elektronische rolstoel.
  Art. 16. Een standaard ergonomische werk- of bureaustoel is een werk- of bureaustoel waarvan de maten en het instelbereik van de zitinclinatie vallen binnen de onderstaande standaardmaten :
  1° zit :
  a) zithoogte : van 41 cm tot en met 55 cm;
  b) zitdiepte : van 38 cm tot en met 48 cm;
  c) zitinclinatie : tot en met 7° achterwaarts of tot en met 3° voorwaarts;
  2° rug :
  a) rugbreedte : van 36 cm tot en met 46 cm;
  b) middelpunt lendensteun : van 17 cm tot en met 23 cm boven de zitting.
  Art. 17. Bij de aanvraag wordt vermeld voor welke stoel er een tegemoetkoming wordt gevraagd en worden de functies of aanpassingen, vermeld in de refertelijst, beschreven. Er wordt ook aangetoond dat de gekozen stoel een oplossing biedt voor de problemen, vermeld in artikel 15.
  Art. 18. Het agentschap kan de kosten voor een aangepaste werk- of bureaustoel niet ten laste nemen als al een tegemoetkoming werd toegekend voor een trippelstoel, tenzij aangetoond wordt dat de trippelstoel vervangen moet worden.
  Afdeling 2. - Trippelstoelen bedoeld voor volwassenen
  Art. 19. Het agentschap kan een tegemoetkoming verlenen in de kosten voor een trippelstoel aan personen die wegens een zeer beperkte sta- of stapfunctie een aantal dagelijkse huishoudelijke taken zoals staand werk in de keuken, zittend moeten uitvoeren en zich daarbij zittend over kleine afstanden, vaak zijwaarts moeten verplaatsen.
  Art. 20. Een standaard ergonomische werk- of bureaustoel als vermeld in artikel 1, of een gewone verrijdbare taboeret bieden geen oplossing voor de problemen, vermeld in artikel 19.
  Art. 21. Bij de aanvraag wordt vermeld voor welke stoel er een tegemoetkoming wordt gevraagd en worden de functies of aanpassingen, vermeld in de refertelijst, beschreven. Er wordt ook aangetoond dat de gekozen stoel een oplossing biedt voor de problemen, vermeld in artikel 19.
  Art. 22. Het agentschap kan de kosten voor een trippelstoel niet ten laste nemen als al een tegemoetkoming werd toegekend voor een aangepaste werk- of bureaustoel, tenzij aangetoond wordt dat de aangepaste werk- of bureaustoel vervangen moet worden.".

Art.12. De beslissingen om een refertebedrag voor incontinentiemateriaal toe te kennen, die het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heeft genomen vóór 1 januari 2014, worden, behalve voor wat betreft de tegemoetkoming voor incontinente personen die permanent bedlegerig zijn, met ingang van 1 januari 2014 aangepast overeenkomstig de volgende tabel. De bedragen, vermeld in de volgende tabel, zijn niet-geïndexeerde bedragen :


<td colspan="4" valign="top">Twaalf jaar en ouder <td colspan="4" valign="top">Van vijf jaar tot en met elf jaar <td colspan="4" valign="top">Van drie jaar tot en met vier jaar
Toegekende forfaitcategorieën Nieuwe forfaitcategorieën vanaf 1 januari 2014
Personen met enkel incontinentie s' nachts 136,32 euro Incontinentie `s nachts 199,43 euro
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) geen gebruik van sondes 431,67 euro Incontinentie, dag en nacht 491,93 euro
Personen met fecale incontinentie of personen met fecale en urinaire incontinentie (dag en nacht) 704,30 euro   
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) geen gebruik van sondes met passieve zindelijkheid 249,91 euro Incontinentie, dag en nacht, met passieve zindelijkheid 226,02 euro
Personen met fecale incontinentie of personen met fecale en urinaire incontinentie (dag en nacht) met passieve zindelijkheid 249,91 euro   
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) gebruik van sondes 249,91 euro Incontinentie, dag en nacht, ondanks het gebruik van sondes 350,11 euro
Toegekende forfaitcategorieën Nieuwe forfaitcategorieën vanaf 1 januari 2014
Personen met enkel incontinentie 's nachts 113,60 euro Incontinentie `s nachts 168,41 euro
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) geen gebruik van sondes 363,51 euro Incontinentie, dag en nacht 416,59 euro
Personen met fecale incontinentie of personen met fecale en urinaire incontinentie (dag en nacht) 613,43 euro   
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) géén gebruik van sondes met passieve zindelijkheid 204,48 euro Incontinentie, dag en nacht, met passieve zindelijkheid 186,13 euro
Personen met fecale incontinentie of personen met fecale en urinaire incontinentie (dag en nacht) met passieve zindelijkheid 204,48 euro   
Personen met urine-incontinentie (dag en nacht) gebruik van sondes 201,48 euro Incontinentie, dag en nacht, ondanks het gebruik van sondes 288,06 euro
Toegekende forfaitcategorieën Nieuwe forfaitcategorieën vanaf 1 januari 2014
Personen met fecale incontinentie of personen met fecale en urinaire incontinentie (dag en nacht) 181,76 euro Fecale incontinentie of fecale en urinaire incontinentie, dag en nacht 124,09 euro
Art.13. Dit besluit is van toepassing op de aanvragen om individuele materiële bijstand die bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap worden ingediend na de datum van inwerkingtreding van dit besluit.
  In afwijking van het eerste lid zijn de bepalingen van artikel 2, 3, 4, 5 en 6 ook van toepassing op de aanvragen om individuele materiële bijstand die bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap werden ingediend voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit maar waarover het agentschap op die datum nog geen beslissing heeft genomen en op de beslissingen die het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heeft genomen over de toekenning van een refertebedrag voor incontinentiemateriaal voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit.
  In afwijking van het eerste lid zijn de bepalingen van artikel 7, 4° ook van toepassing op de aanvragen om individuele materiële bijstand die bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap werden ingediend voor de datum van inwerkingtreding van dit besluit maar waarover het agentschap op die datum nog geen beslissing heeft genomen.

Art.14. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2014.

Art. 15. De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.