15 MAART 1996. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 november 1963 tot uitvoering van de wet van 9 augustus 1963 tot instelling en organisatie van een regeling voor verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.
Art. 1-7
Artikel 1. Het opschrift van afdeling 1, hoofdstuk XII van het koninklijk besluit van 4 november 1963 tot uitvoering van de wet van 9 augustus 1963 tot instelling en organisatie van een regeling voor verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 14 mei 1986, wordt door het volgend opschrift vervangen :
" Straffen die toepasselijk zijn op de verzekeringsinstellingen en op de tariferingsdiensten ".
Art.2. In artikel 253 van hetzelfde besluit, worden de woorden " in artikel 99 van vorenbedoelde wet van 9 augustus 1963 " vervangen door de woorden " in artikel 166 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14 juli 1994 ".
Art.3. Artikel 254 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 18 januari 1969, 3 september 1971, 30 september 1976, 27 november 1979, 17 juli 1981, 14 mei 1986, 14 december 1988, 22 maart 1991, 31 maart 1992 en 27 april 1993, wordt aangevuld als volgt :
" 20° van 5 000 F per bedrag dat ten onrechte werd opgenomen op de lijsten opgesteld voor de toepassing van het koninklijk besluit van 7 oktober 1993 tot vaststelling van het percentage waarmee de administratiekosten van de verzekeringsinstellingen worden vermeerderd in geval van terugvordering van ten onrechte betaalde sommen.".
Art.4. Een artikel 254bis, luidend als volgt, wordt in hetzelfde besluit ingevoegd :
" Artikel 254bis. Ten laste van de tariferingsdiensten wordt een straf toegepast van :
1° 5 000 F per geneesmiddelenvoorschrift dat niet conform is aan het door de reglementering vastgesteld model of dat niet de opgelegde vermeldingen bevat en dat het voorwerp van tarifering heeft uitgemaakt;
2° 1 000 F per prestatie die niet werd getarifeerd volgens de onderrichtingen van het Officieel farmaceutisch tarief en de van kracht zijnde honorariumschalen, tarieven, reglementen en nationale overeenkomsten tussen de apothekers en de verzekeringsinstellingen;
3° 1 000 F per faktureringsbescheid dat niet werd opgemaakt of overgemaakt aan de verzekeringsinstellingen in de vastgestelde vorm, termijn en voorwaarden. Deze geldboete wordt vermeerderd met 2 000 F voor elke maand vertraging bij het opstellen of het overmaken van het faktureringsbescheid;
4° 2 500 F indien de tariferingsdienst de geneesmiddelenvoorschriften, met het oog op nazicht, niet ter beschikking stelt van de verzekeringsinstelling die hierom conform met de reglementering heeft gevraagd;
5° 1 000 F per geneesmiddelenvoorschrift dat niet werd bewaard of ongeldig gemaakt in de vastgestelde vorm, termijn en voorwaarden;
6° 5 000 F indien de tariferingsdienstvan de verplichtingen opgelegd door de artikelen 150 en 163 van de voornoemde geco?rdineerde wet, niet heeft vervuld;
7° 5 000 F indien de tariferingsdienst nalaat aan het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering de inlichtingen die betrekking hebben op de misbruiken of onregelmatigheden die hij zelf heeft vastgesteld, te verstrekken.".
Art.5. Artikel 255 van hetzelfde besluit wordt vervangen door de volgende bepaling :
" Artikel 255. Het Comité van de Dienst voor administratieve controle kan de straffen ten laste van de verzekeringsinstellingen of van de tariferingsdiensten enkel uitspreken indien ten minste de helft van zijn leden, buiten de in artikel 21, 4°, bedoelde, aanwezig zijn.
Zijn beslissingen ter zake zijn gemotiveerd. Ze worden genomen bij meerderheid van de stemmen der leden die aan de stemming deelnemen; onthoudingen zijn niet toegelaten. Bij staking van stemmen wordt de straf niet uitgesproken.
Van de beslissingen houdende uitspraak van straffen ten laste van de verzekeringsinstellingen of van de tariferingsdiensten wordt aan deze door toedoen van de ambtenaar onder wiens leiding de Dienst voor administratieve controle staat, kennis gegeven binnen 30 dagen na die uitspraak; deze kennisgeving wordt ter post aangetekend toegestuurd.
De administratieve geldboete moet betaald worden binnen de dertig dagen te rekenen vanaf de dag van kennisgeving van de beslissing. ".
Art.6. Artikel 256 van hetzelfde koninklijk besluit, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 26 oktober 1988, wordt vervangen door de volgende bepaling :
" Artikel 256. § 1. In geval van samenloop van verscheidene der in artikel 254 of artikel 254bis bedoelde overtredingen, worden de daarin bepaalde straffen samengevoegd.
Wanneer hetzelfde feit verscheidene overtredingen uitmaakt, wordt alleen de zwaarste straf toegepast.
§ 2. Is er tijdens de twee vorige jaren geen enkele straf voor soortgelijke overtredingen uitgesproken, dan kan het Comit? ertoe besluiten dat de uitvoering van de straf wordt uitgesteld gedurende een termijn van twee jaar vanaf de datum van de uitspraak.
Wordt er binnen die termijn geen nieuwe overtreding van hetzelfde ziekenfonds ten laste van de verzekeringsinstelling vastgesteld, dan wordt de straf niet toegepast; dit geldt eveneens voor de tariferingsdienst ten laste van wie geen nieuwe overtreding tijdens deze termijn wordt vastgesteld. In het tegenovergesteld geval worden de verschillende straffen samengevoegd.
Art. 7. Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 15 maart 1996.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Sociale Zaken,
Mevr. M. DE GALAN