2 SEPTEMBER 1985. - Koninklijk besluit betreffende de bereidingsmiddelen voor produkten op basis van meel.
Art. 1-9
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :
1° Produkten op basis van meel : de produkten die beantwoorden aan de definitie van brood, produkten van de bakkerij andere dan brood, produkten van de fijnbakkerij, alsmede produkten van de banketbakkerij, produkten van de biscuiterie, produkten van de beschuitbakkerij, peperkoek;
2° Eetbare vetstoffen : boter, eetbare oliën en eetbare vetten met uitzondering van frituurvet;
3° Bereidingsmiddel voor produkten op basis van meel : het voedingsmiddel bestemd om als bijkomend bestanddeel in produkten op basis van meel aangewend te worden met het doel daarin een bijzondere technologische uitwerking te hebben, en bestaande ofwel uit een al of niet geëmulgeerde eetbare vetstof, die afzonderlijk gebruikt wordt, ofwel uit een mengsel van twee of meer voedingsmiddelen vermeld in ten minste twee van de klassen a, b of c :
a) al of niet geëmulgeerde eetbare vetstoffen;
b) honing, suikers;
c) voedingszetmeel.
Het bereidingsmiddel voor produkten op basis van meel mag daarenboven één of meer van de volgende voedingsmiddelen bevatten :
_ voor de bereidingsmiddelen die bestemd zijn voor alle produkten op basis van meel :
meel;
melk, melkconserven;caseïne, caseïnaten;
maltodextrinen, maltose;
moutmeel, moutextracten, meel van peulvruchten;
gluten;
gedroogde gist;
drinkwater;
zout;
_ daarenboven voor de bereidingsmiddelen bestemd voor produkten op basis van meel, andere dan brood, produkten van de bakkerij andere dan brood en produkten van de fijnbakkerij :
plantaardige eiwitten;
melkweipoeder zonder nitraten en nitrieten;
gelatine;
_ daarenboven voor de bereidingsmiddelen die uitsluitend bestemd zijn voor produkten van de banketbakkerij, van de biscuiterie en voor peperkoek :
rijsmiddelen;
4° Bereidingsmiddel voor vullingen en versiersels : het voedingsmiddel bestemd om aangewend te worden als bestanddeel bij de fabricage van vullingen en versiersels gebruikt in de fijnbakkerij, de banketbakkerij, de biscuiterie en peperkoek en bestaande ofwel uit een mengsel van twee of meer voedingsmiddelen vermeld in ten minste twee van de klassen a, b, c of d, ofwel uit een mengsel van één of meer van die voedingsmiddelen met een al of niet geëmulgeerde eetbare vetstof :
a) honing, suikers;
b) voedingszetmeel;
c) melk, melkconserven;
d) gelatine.
Het bereidingsmiddel voor vullingen en versiersels mag daarenboven ieder ander voedingsmiddel bevatten dat omwille van zijn organoleptische eigenschappen aangewend wordt.
Art.2. De produkten bedoeld in artikel 1, 3° en 4° moeten aan volgende vereisten voldoen :
1° zij mogen geen andere voedingsmiddelen bevatten dan deze opgesomd in artikel 1, 3° en 4°;
2° de ingrediënten moeten, in voorkomend geval, voldoen aan de bepalingen van de desbetreffende reglementering;
3° zij moeten voorverpakt zijn, wanneer zij geleverd worden in hoeveelheden kleiner dan of gelijk aan 200 kg netto.
Art.3. De in dit besluit bedoelde produkten mogen slechts onder de hierna volgende benamingen in de handel gebracht worden :
1° voor de produkten bedoeld in artikel 1, 3°, bestemd om aangewend te worden in speciaal brood, in produkten van de bakkerij, andere dan brood, in produkten van de fijnbakkerij, in produkten van de biscuitbakkerij : "bereidingsmiddel voor gegiste degen" vergezeld van de gebruikelijke benaming van het produkt waarvoor het bereidingsmiddel bestemd is;
2° voor de produkten bedoeld in artikel 1, 3°, bestemd om aangewend te worden in produkten van de banketbakkerij, van de biscuiterie en in peperkoek : "bereidingsmiddel voor ..." aangevuld respectievelijk met de termen : "banketbakkerij", "biscuiterie", "peperkoek";
3° voor de produkten bedoeld in artikel 1, 4° : "bereidingsmiddel voor vullingen en versiersels".
Art.4. § 1. Onderminderd de algemene bepalingen voorzien in het koninklijk besluit van 2 oktober 1980 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen, moet in de etikettering van de in dit besluit bedoelde produkten een gebruiksaanwijziging opgenomen worden die zo is opgesteld dat het daarmee conforme gebruik van het bereidingsmiddel noch in het produkt op basis van meel, noch in vullingen en versiersels een gehalte aan ingrediënten of aan toevoegsels teweeg brengt dat hoger is dan hetgeen door de vigerende reglementen daarin wordt toegelaten.
§ 2. Wanneer de bereidingsmiddelen in bulk geleverd worden, moet de in § 1 bedoelde vermelding aangebracht zijn op een dokument dat samen met de waar afgeleverd wordt.
Art.5. Het is verboden de in dit besluit bedoelde produkten in de handel te brengen, die niet beantwoorden aan de vereisten die zijn opgelegd in de artikelen 1 tot 4.
Art.6. Overtredingen van de bepalingen van dit besluit worden opgespoord, vervolgd en gestraft overeenkomstig de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten.
Art.7. De wet van 8 juli 1935 betreffende boter, margarine, bereide vetten en ander eetbare vetten wordt opgeheven in al haar bepalingen, die geen betrekkingen hebben op boter.
Art.8. Dit besluit treedt in werking de eerste dag van de dertiende maand volgend op die gedurende welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.
Art. 9. Onze Minister van Economische Zaken, Onze Minister van Sociale Zaken en Onze Staatssecretaris voor Volksgezondheid en Leefmilieu zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.