Details





Titel:

12 NOVEMBER 2020. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de inhoud en de modaliteiten van het wervingsexamen voor Franstalige en Nederlandstalige brandweermannen, mannelijk en vrouwelijk, voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp



Inhoudstafel:


Art. 1-14
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2012031099 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. De selectieprocedure voor Nederlandstalige en Franstalige brandweermannen/-vrouwen (hierna: "brandweermannen/-vrouwen") voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp (DBDMH) wordt door SELOR, in samenwerking met Brussel Openbaar Ambt, georganiseerd.
  De DBDMH is belast met de praktische organisatie van de infosessie en de fysieke proeven.

Art.2. De beschrijving van de aan de brandweerman/-vrouw toevertrouwde functies is opgenomen in bijlage A bij onderhavig besluit.

Art.3. De voorwaarden van medische geschiktheid, zoals bepaald in bijlage B, zullen worden gecontroleerd wanneer de geslaagde kandidaten/kandidates van het wervingsexamen tot de stage worden toegelaten.

Art.4. Het wervingsexamen van brandweermannen/-vrouwen omvat een verplichte infosessie en 4 schiftende proeven georganiseerd in deze volgorde:
  * Een specifieke test op computer: technische redeneringstest;
  * Een computergestuurde kennistest;
  * Fysieke testen
  * Een interview (met schriftelijke voorbereiding) en een persoonlijkheidstest (TD12)

Art.5. Het wervingsexamen begint met een informatiesessie. De aanwezigheid van de kandidaten/kandidates is verplicht.
  De kandidaten/kandidates die aanwezig zijn op de informatiesessie, mogen aan het tweede gedeelte van het wervingsexamen deelnemen.
  Een kandidaat die om een gegronde reden afwezig is tijdens de infosessie en die dit kan bewijzen, moet zich uiterlijk 24 uur na de gemiste sessie melden bij de organisator.
  De organisator van de proeven behoudt zich het recht voor om extra sessiedagen toe te voegen indien hij dit nodig acht.

Art.6. Het eerste deel bestaat uit een proef op de computer, georganiseerd door SELOR, in samenwerking met Brussel Openbaar Ambt, die handelt over:
  * het technisch redeneervermogen;
  Worden beschouwd als zijnde geslaagd, de kandidaten/kandidates die ten minste 50 % behalen van de punten toegekend aan deze proef.
  De 900 best geklasseerde Franstalige kandidaten/kandidates voor de proef worden toegelaten om deel te nemen aan het tweede deel van de selectieprocedure.
  De 450 best geklasseerde Nederlandstalige kandidaten/kandidates voor proef worden toegelaten om deel te nemen aan het tweede deel van de selectieprocedure.
  Indien meerdere kandidaten/kandidates hetzelfde resultaat hebben behaald voor de laatste plaats, wordt het maximum aantal kandidaten/kandidates aangepast en verhoogd in hun voordeel.

Art.7. De tweede test deel bestaat uit een kennistest, georganiseerd door SELOR, in samenwerking met Brussel Openbaar Ambt, die zal bestaan uit een meerkeuzevragenlijst over
  * de kennis van de Brusselse instellingen;
  * de kennis van de DBDMH;
  * de technologie (constructie, elektriciteit,...);
  * de kennis van de topografie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (grote assen, belangrijke sites, openbare voorzieningen,...);
  * beheersing wiskunde (rekenkundige en basismeetkundige formules, volumeberekeningen,...)
  Worden beschouwd als zijnde geslaagd, de kandidaten/kandidates die ten minste 60 % behalen van de punten toegekend aan deze proef.
  De 450 best geklasseerde Franstalige kandidaten/kandidates voor de kennistest worden toegelaten om deel te nemen aan het vervolg van de selectieprocedure.
  De 225 best geklasseerde Nederlandstalige kandidaten/kandidates voor de kennistest worden toegelaten om deel te nemen aan het vervolg van de selectieprocedure.
  Indien meerdere kandidaten/kandidates hetzelfde resultaat hebben behaald voor de laatste plaats, wordt het maximum aantal kandidaten/kandidates aangepast en verhoogd in hun voordeel.

Art.8. Het derde deel van de selectieprocedure bestaat uit fysieke testen. Het protocol van deze testen evenals de slaagvoorwaarden zijn vermeld in bijlage C van dit besluit.

Art.9. Om te mogen deelnemen aan de fysieke proeven, dienen de kandidaten/kandidates een medisch attest voor te leggen conform het model, opgenomen in bijlage D van huidig besluit, dat ten vroegste een maand voor het begin van de proeven is opgesteld, en dat hun geschiktheid aantoont om de oefeningen te verrichten.

Art.10. De eerste sessie van de fysieke proeven bestaat uit een loopproef van 1609 meter (cardiorespiratoire test).
  De tweede sessie zal bestaan uit zwemproeven.
  De derde sessie zal bestaan uit een motorisch behendigheidsparcours.
  De vierde sessie zal bestaan uit een stressbestendigheidstest in een besloten ruimte.
  De fysieke proeven worden gequoteerd op 50 punten volgens volgende weging:
  * Loopproef 1609 meter: 20 punten;
  * Zwemproef: 10 punten ;
  * Motorisch behendigheidsparcours: 20 punten;
  * Stressbestendigheidstest in een besloten ruimte: niet gequoteerd.
  De kandidaten/kandidates die niet minstens 50 % van de punten behalen na afloop van een sessie worden van het examen uitgesloten en mogen zich niet aanmelden voor de volgende sessie. De kandidaten/kandidates moeten ten minste 60 % van de punten toegekend aan het geheel van de drie gequoteerde fysieke proeven behalen. De stressbestendigheidstest in een besloten ruimte wordt niet gequoteerd, het is een schiftingsproef en telt niet mee in het klassement van de kandidaat/kandidate.

Art.11. De 150 best geklasseerde Franstalige kandidaten/kandidates voor de fysieke proeven worden toegelaten om deel te nemen aan het vervolg van de selectieprocedure.
  De 75 best geklasseerde Nederlandstalige kandidaten/kandidates voor de fysieke proeven worden toegelaten om deel te nemen aan het vervolg van de selectieprocedure.
  Indien meerdere kandidaten/kandidates hetzelfde resultaat hebben behaald voor de laatste plaats, wordt het maximum aantal kandidaten/kandidates aangepast en verhoogd in hun voordeel.

Art.12. Het vierde deel bestaat uit een interview met schriftelijke voorbereiding, georganiseerd door SELOR, in samenwerking met Brussel Openbaar Ambt.
  Aan de hand van dit interview wordt geëvalueerd of de gedragscompetenties van de kandidaat/kandidate stroken met de vereisten van de betrekking. Een persoonlijkheidstest (TD12) zal dienen als basis voor dit interview.
  Om organisatorische redenen, zullen de persoonlijkheidstest (TD12) en de schriftelijke voorbereiding georganiseerd worden tijdens een sessie voorafgaand aan het interview.
  De kandidaat/kandidate zal ook worden ondervraagd over zijn/haar motivatie, interesse en affiniteiten met het domein (Belgische civiele veiligheid; publieke gezondheid; juridische organisatie en hulpbeleid).
  Om te slagen voor deze proef, moet de kandidaat/kandidate ten minste 60 % van de punten behalen op het geheel van de proef.

Art.13. Het eindklassement van de laureaten/laureates zal opgesteld worden op basis van de som van de verkregen resultaten op de volgende proeven:
  - De computergestuurde kennistest
  - Fysieke testen
  - Het interview (met schriftelijke voorbereiding)
  Bij gelijkheid van punten zal voorrang gegeven worden aan de kandidaat/kandidate met de meeste punten voor de fysieke proeven en, bijkomend, voor de computergestuurde kennistest.
  Bij gelijkheid van punten, wordt het klassement in willekeurige volgorde opgesteld.

Art.14. Het ministerieel besluit van 2 maart 2012 tot vaststelling van de vereiste bekwaamheid van de te werven ambtenaren en van het programma van het wervingsexamen voor Franstalige en Nederlandstalige brandweermannen en onderluitenanten (officieren) voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp wordt opgeheven.

BIJLAGE.
Art. N.
  (Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 16-11-2020, p. 81022)