Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

1 DECEMBER 2013. - Koninklijk besluit betreffende de minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek verricht overeenkomstig artikel 19, § 1, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 14-03-2014 en tekstbijwerking tot 29-09-2016)



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - De minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek
Art. 2-11
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):

2016011386 



Artikels:

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit, wordt verstaan onder :
  - centrum : het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
  - sociaal onderzoek : het individueel onderzoek dat het centrum toelaat de nodige informatie in te zamelen om te besluiten met een nauwkeurige diagnose nopens het bestaan en de omvang van de behoefte aan dienstverlening en de meest passende middelen voorstelt om daarin te voorzien. Het betreft het sociaal onderzoek verricht overeenkomstig artikel 19, § 1, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie;
  - sociaal verslag : het document waarin de essentiële gegevens worden vermeld die tijdens het sociaal onderzoek zijn verzameld. Het verslag kan de vorm van een papieren of een elektronisch verslag aannemen.
  - sociaal dossier : het dossier dat alle documenten bevat die geleid hebben of toelaten te leiden tot de beslissing : ontvangstbevestigingen, aanvraagformulier, verslagen van het sociaal onderzoek, beslissingen, kennisgevingen, bewijsstukken en het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie indien nodig. Het dossier kan de vorm van een papieren of een elektronisch dossier aannemen.
  - hulpaanvrager : de persoon waarvoor het centrum overgaat tot een sociaal onderzoek overeenkomstig artikel 19, § 1, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie;
  - samenwonende : persoon waarmee de hulpaanvrager samenwoont zoals gedefinieerd door artikel 14 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
  - wet : de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

HOOFDSTUK 2. - De minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek
Art.2. Het sociaal onderzoek omvat een samenvatting van de elementen die het bestaan en de omvang van de behoefte aan dienstverlening vaststelt.

Art.3. § 1. Het sociaal onderzoek moet minstens de volgende elementen ter identificatie van de hulpaanvrager omvatten :
  - zijn naam en voornaam;
  - zijn rijksregisternummer;
  - zijn nationaliteit;
  - zijn burgerlijke staat;
  - de samenstelling van zijn gezin;
  - zijn werkelijke verblijfplaats;
  - zijn verblijfssituatie.
  § 2. De vorige paragraaf geldt tevens voor de personen met wie de hulpaanvrager samenwoont, wanneer dat nodig blijkt te zijn.

Art.4. Het huisbezoek maakt deel uit van het sociaal onderzoek. Het huisbezoek wordt uitgevoerd op het moment dat het dossier geopend wordt en telkens als het nodig is en minimaal één maal per jaar.

Art.5. § 1. Het sociaal onderzoek moet de werkbereidheid van de hulpaanvrager een/of de gezondheids- of billijkheidsredenen die deze werkbereidheid in de weg staan, vaststellen.
  § 2. Wanneer een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie is vereist, moet het onderzoek de elementen aanbrengen die de opmaak ervan mogelijk maken.

Art.6. § 1. Het sociaal onderzoek moet vaststellen over welke bestaansmiddelen de hulpaanvrager beschikt, overeenkomstig de wet, titel II, hoofdstuk II met betrekking tot de berekening van de bestaansmiddelen.
  § 2. De voorgaande paragraaf is tevens van toepassing op de samenwonende en de eventuele onderhoudsplichtigen zoals beoogd door artikel 26 van de wet.

Art.7. Het onderzoek moet het residuair karakter aantonen van de te verlenen hulp en vaststellen of de hulpaanvrager zijn rechten op uitkeringen die hij kan genieten krachtens de Belgische of buitenlands sociale wetgeving heeft laten gelden.

Art.8. § 1. De verschillende elementen van het onderzoek worden opgetekend in een sociaal verslag dat wordt afgesloten met een concreet voorstel van beslissing geformuleerd door de maatschappelijk werker. De verantwoordingsstukken zitten in het sociaal dossier
  § 2. Het verslag van het sociaal onderzoek geldt tot bewijs van het tegendeel wat betreft de feitelijke vaststellingen die erin op tegensprekelijke wijze zijn opgetekend.

Art.9. § 1. De centra moeten beschikken over de elektronische gegevensstromen die via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid worden uitgewisseld tussen de federale Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie of andere partnerinstellingen en de centra, teneinde over authentieke gegevens te kunnen beschikken bij de uitvoering van het sociaal onderzoek.
  Deze gegevensstromen zijn bepaald in het bij dit besluit gevoegde document.
  § 2. De centra moeten de elektronische gegevensstromen die een invloed hebben op de toekenning of de herziening van het recht op maatschappelijke integratie gebruiken en behandelen. Het gebruik van de gegevensstromen moet gebeuren volgens de veiligheidsnormen van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

Art.10. De lijst van de in artikel 9 vermelde elektronische gegevensstromen kan worden gewijzigd door de Minister die Maatschappelijke integratie onder zijn bevoegdheden heeft.
  Wanneer de lijst wordt gewijzigd, moet de Minister bepalen binnen welke termijn de centra over deze elektronische gegevensstromen moeten beschikken.

Art.11. De Minister van Justitie en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding zijn belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGE.
Art. N.[1 Bijlage.

<td colspan="3" valign="top">Lijst van de elektronische gegevensstromen
Versturen van multifunctioneel attestOCMWCPASA036
Raadpleging multifunctioneel attestOCMWCPASL036
Raadpleging verzekerbaarheid bij de mutualiteit en controle van RVV-statuutHealthCareInsurance
Raadpleging van repertorium van werkgeversDolsis/getEmployerDetail ou A701
Raadpleging fiche opvolging RSVZSelfEmployed
Raadpleging van de gegevens van het RijksregisterRetrieveTIGroups
Raadpleging personeelsbestandDolsis/findEmployersByWorker
Raadpleging van het Kadaster van de KinderbijslagFamilyAllowances
Raadpleging van het Huidige Onroerend ErfgoedConsultPatrimony
Raadpleging van de gegevens van RVA in verband met werkloosheidUnemploymentDataService
Raadpleging van het PensioenkadasterOCMWCPASPensionRegisterConsult
Raadpleging en overdracht van het Elektronisch Sociaal verslagElectronicSocialReportService
]1
  ----------
  (1)<MB 2016-09-08/06, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 09-10-2016. Zie ook art. 2>