30 JULI 2013. - Koninklijk besluit betreffende de beschikbaarheid van consumenteninformatie over het specifieke absorptietempo van mobiele telefoons en betreffende de reclame voor mobiele telefoons
Art. 1-11
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :
1° " mobiele telefoon " : mobiele telefoon bestemd voor gebruik in openbare radiotelecommunicatienetwerken. Onder " mobiele telefoons " worden niet verstaan mobiele telefoons gebruikt in professionele radiotelecommunicatienetwerken, alsook draagbare telefoons die geen gebruik maken van radiotelecommunicatienetwerken;
2° " geharmoniseerde norm " : een door een erkende normalisatie-instelling, in opdracht van de Europese Commissie en in overeenstemming met de procedures van Richtlijn 98/34/EG goedgekeurde technische specificatie, met het doel om de conformiteit te kunnen aantonen met de grenswaarden voor de blootstelling van het algemeen publiek aan radiogolven, en waarvan de referentie in het Publicatieblad van de Europese Unie is gepubliceerd;
3° " reclame " : reclame bedoeld in artikel 2, 19° van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming;
4° " het specifieke absorptietempo (SAT, of SAR in het Engels) " : het tempo waaraan de energie van radiogolven per massaeenheid biologisch materiaal wordt geabsorbeerd, gemiddeld over het gehele lichaam of over lichaamsdelen, zoals gedefinieerd in de aanbeveling van de Raad van de Europese Unie van 12 juli 1999 betreffende de beperking van blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden van 0 Hz - 300 GHz;
5° " nominale SAT-waarde " : het specifieke absorptietempo (SAT, of SAR in het Engels) gemeten overeenkomstig de geharmoniseerde Europese normen en vermeld in de testrapporten van de fabrikant, in de gebruiksaanwijzing bij het product of op de website van de fabrikant. Wanneer verscheidene varianten en/of uitvoeringen onder eenzelfde product zijn gegroepeerd, zijn de op te geven SAT-waarden van dat product gebaseerd op de variante en/of de uitvoering met de hoogste officiële SAT-waarde binnen die groep.
Art.2. § 1. Op elke plaats van verkoop aan de consument wordt de nominale SAT-waarde van mobiele telefoons weergegeven in de onmiddellijke omgeving van een mobiele telefoon waarop deze betrekking heeft, bij de andere technische specificaties.
De nominale SAT-waarde van mobiele telefoons wordt ook weergegeven bij verkoop op afstand, via internet, als er ook andere technische specificaties van het toestel worden weergegeven. In dat geval wordt de SAT-waarde een onderdeel van deze specificaties.
De nominale SAT-waarde wordt weergegeven overeenkomstig de voorschriften van artikel 4.
§ 2. Fabrikanten, invoerders en verdelers die mobiele telefoons op de Belgische markt aanbieden, delen de nominale SAT-waarde mee aan de afnemers van hun producten voor de weergave op de verkoopplaats conform paragraaf § 1.
Art.3. Alle reclame voor mobiele telefoons vermeldt de nominale SAT-waarde indien de reclame ook andere technische specificaties vermeldt.
De nominale SAT-waarde wordt weergegeven overeenkomstig de voorschriften van de artikel 4.
Indien de reclame alleen betrekking heeft op het merk zonder bepaalde modellen van mobiele telefoons in het bijzonder te vermelden, is de vermelding van de nominale SAT-waarde niet vereist.
Art.4. De nominale SAT-waarde wordt weergegeven op volgende wijze :
1° de waarde wordt uitgedrukt in watt per kilogram (W/kg) en voorafgegaan van de vermelding " SAT ";
2° de waarde wordt tot op één decimaal vermeld, met uitzondering van waarden kleiner dan 0,1 W/kg, waarvoor het eerste van nul verschillend cijfer wordt vermeld;
3° de waarde wordt vergezeld van een vermelding van de categorie (A, B, C, D, of E) tot welke de mobiele telefoon behoort :
A : voor de SAT-waarde kleiner dan 0,4 W/kg,
B : voor de SAT-waarde gelijk aan of groter dan 0,4 W/kg, maar kleiner dan 0,8 W/kg,
C : voor de SAT-waarde gelijk aan of groter dan 0,8 W/kg, maar kleiner dan 1,2 W/kg,
D : voor de SAT-waarde gelijk aan of groter dan 1,2 W/kg, maar kleiner dan 1,6 W/kg,
E : voor de SAT-waarde gelijk of groter dan 1,6 W/kg, maar kleiner dan of gelijk aan 2 W/kg;
4° de waarde en de overeenkomende categorie zijn gemakkelijk leesbaar en goed zichtbaar. De lettergrootte is niet kleiner dan de grootste lettergrootte gebruikt voor de presentatie van de andere technische specificaties van het product.
Art.5. Op de plaats van verkoop, inclusief verkoop op afstand, via Internet, en in de onder artikel 3 omschreven reclame, wordt op zichtbare en leesbare wijze een verklaring gegeven voor de categorieën A, B, C, D en E voor de nominale SAT-waarde, samen met de volgende mededeling :
" Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde (SAR-waarde) ".
Art.6. De reclame die het gebruik van mobiele telefoons aanprijst gericht aan kinderen jonger dan zeven jaar, is verboden.
Art.7. De overtredingen op de bepalingen van artikelen 2, 4 en 5 worden opgespoord, vervolgd en bestraft overeenkomstig de bepalingen van de wet van 21 december 1998 betreffende de productnormen ter bevordering van duurzame productie- en consumptiepatronen en ter bescherming van het leefmilieu, de volksgezondheid en de werknemers.
Art.8. De overtredingen op de bepalingen van artikelen 3, 4, 5 en 6 worden opgespoord, vervolgd en bestraft overeenkomstig de bepalingen van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming.
Art.9. Onverminderd artikelen 7 en 8 zijn de ambtenaren bedoeld in artikel 19, § 1, van de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten bevoegd voor de opsporing van de overtredingen op de bepalingen van dit besluit.
Art.10. Dit besluit treedt in werking zes maanden nadat het in het Belgisch Staatsblad werd bekendgemaakt.
Art. 11. De minister bevoegd voor Economie, de minister bevoegd voor Consumenten, de minister bevoegd voor de Volksgezondheid en de minister bevoegd voor de Middenstand, zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, op 30 juli 2013.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Economie en Consumenten,
J. VANDE LANOTTE
De Minister van Volksgezondheid,
Mevr. L. ONKELINX
De Minister van Middenstand,
Mevr. S. LARUELLE