Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

19 MEI 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder het gebrek aan werk wegens economische oorzaken de uitvoering van de arbeidsovereenkomst voor werklieden schorst voor de ondernemingen actief in de sector van de wasserij, spinnerij en verfindustrie die onder het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid van het arrondissement Verviers (PC 120.01) ressorteren



Inhoudstafel:


Art. 1-8



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden van de ondernemingen actief in de sector van de wasserij, spinnerij en verfindustrie die onder het Paritair Subcomité voor de textielnijverheid van het arrondissement Verviers ressorteren.

Art.2. De schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens een gebrek aan werk om economische redenen zal mogelijk zijn zodra een gemiddelde werkloosheidsgraad van 20 % bereikt is in de loop van vier opeenvolgende trimesters voor het personeel met een arbeidersstatuut.

Art.3. Bij gebrek aan werk wegens economische oorzaken, mag de uitvoering van de arbeidsovereenkomst voor werklieden volledig worden geschorst, mits ervan kennis wordt gegeven door aanplakking op een goed zichtbare plaats in de lokalen van de onderneming, ten minste zeven dagen vooraf, de dag van de aanplakking niet inbegrepen.
  Werknemers die afwezig zijn op de dag van de aanplakking zullen per post op de hoogte worden gebracht.
  De aanplakking kan worden vervangen door een geschreven kennisgeving aan iedere werkloos gestelde werkman, ten minste zeven dagen vooraf, de dag van de kennisgeving niet inbegrepen.

Art.4. De duur van de volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst voor werklieden bij gebrek aan werk wegens economische oorzaken mag zesentwintig weken niet overschrijden.
  Wanneer de volledige schorsing van de uitvoering van de overeenkomst de voorziene maximumduur heeft bereikt, moet de werkgever gedurende een volledige arbeidsweek de regeling van volledige arbeid opnieuw invoeren, alvorens een nieuwe volledige schorsing kan ingaan.
  Tijdens deze schorsing moet elke arbeider verplicht eenentwintig arbeidsdagen of gelijkgestelde dagen hebben, hierin inbegrepen feestdagen, dagen gewaarborgd loon, dagen syndicale vorming, dagen anciënniteitsverlof en dagen kort verzuim.
  Elke betrokken arbeider krijgt ook vijf dagen interne of externe opleiding, volgens de formule die overlegd zal worden in de ondernemingsraad. Bij ontstentenis van ondernemingsraad, mogen de regelingen op het vlak van de onderneming getroffen worden tussen de werkgever eensdeels en de syndicale afvaardiging anderdeels, of, bij ontstentenis van deze laatste, de werknemers.
  Tijdens de opleidingsdagen mag er geen loonverlies zijn, desgevallend wordt het eventuele verlies ten laste genomen door de werkgever.
  Bovendien zal een rechtvaardige werkloosheids-regeling bij toerbeurt worden nageleefd.

Art.5. Van deze schorsing kan slechts één keer gebruik worden gemaakt.

Art.6. Met toepassing van artikel 51, § 1, vijfde lid van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, vermeldt de in artikel 2 bedoelde kennisgeving de datum waarop de volledige schorsing van de uitvoering van de overeenkomst ingaat, de datum waarop deze schorsing een einde neemt en de data waarop de werklieden werkloos gesteld worden.

Art.7. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en treedt buiten werking op 1 maart 2011.

Art. 8. De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 19 mei 2010.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid,
  Mevr. J. MILQUET