Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

10 SEPTEMBER 2009. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen



Inhoudstafel:


Art. 1-6
BIJLAGEN.
Art. N1-N2



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1992025029 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Artikel 1, 13° van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen wordt vervangen als volgt :
  " 13° voedingsvezels : de omschrijving van de stof en zo nodig de analysemethoden worden in bijlage II bij dit besluit opgenomen; ".

Art.2. Artikel 6 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende punten :
  " - voedingsvezels 2 kcal/g - 8 kJ/g,
  - erytritol 0 kcal/g - 0 kJ/g. "

Art.3. In hetzelfde besluit wordt de bijlage vervangen door de bijlage I gevoegd bij dit besluit.

Art.4. In hetzelfde besluit wordt een bijlage II ingevoegd die als bijlage II is gevoegd bij dit besluit.

Art.5. Bij wijze van overgangsmaatregel mogen voedingsmiddelen die niet aan de bepalingen van dit besluit voldoen, in de handel gebracht worden tot en met 30 oktober 2012, mits ze voldoen aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.

Art.6. De Minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 10 september 2009.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX

BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage I bij het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen
  " Vitaminen en mineralen die kunnen worden vermeld en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)



  
  
VITAMINENADH
  
Vitamine A (retinol) (æg) 800
  
Vitamine D (calciferol) (æg)5
  
Vitamine E (uitgedrukt in alfa-tocoferol) (mg)12
  
Vitamine K (fytomenadion) (æg)75
  
Vitamine C (L-ascorbinezuur) (mg)80
  
Vitamine B1 (thiamine) (mg)1,1
  
Vitamine B2 (riboflavine) (mg)1,4
  
Vitamine B3 (niacine) (mg)16
  
Vitamine B6 (pyridoxine) (mg)1,4
  
Vitamine M (foliumzuur) (æg)200
  
Vitamine B12 (cyano-cobalamine) (æg)2,5
  
Vitamine H (biotine) (æg)50
  
Vitamine B5 (pantotheenzuur) (mg)6




  
  
MINERALENADH
  
Kalium (mg)2000
  
Chloride (mg)800
  
Calcium (mg)800
  
Fosfor (mg)700
  
Magnesium (mg)375
  
Ijzer (mg)14
  
Zink (mg)10
  
Koper (mg)1
  
Mangaan (mg)2
  
Fluoride (mg)3,5
  
Seleen (æg)55
  
Chroom (æg)40
  
Molybdeen (æg)50
  
Jood (æg)150

  In de regel moet voor het bepalen van wat een significante hoeveelheid is, per 100 g of 100 ml, dan wel per verpakking indien deze slechts één portie bevat, van 15 % van de in deze bijlage aangegeven aanbevolen dosis worden uitgegaan. "
  Gezien om gevoegd te worden bij het koninklijk besluit van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX

Art. N2. Bijlage II bij het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen
  " Omschrijving van het begrip voedingsvezel en analysemethoden, bedoeld in artikel 1, 13°
  Omschrijving van het begrip voedingsvezel :
  Voor de toepassing van dit besluit wordt onder " voedingsvezels " verstaan koolhydraatpolymeren bestaande uit drie of meer monomere eenheden, die in de menselijke dunne darm niet verteerd en niet opgenomen worden en tot de volgende categorieën behoren :
  - eetbare koolhydraatpolymeren die van nature voorkomen in levensmiddelen zoals die worden geconsumeerd;
  - eetbare koolhydraatpolymeren die langs fysische, enzymatische of chemische weg uit grondstoffen voor levensmiddelen zijn verkregen en een gunstig fysiologisch effect hebben dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd;
  - eetbare synthetische koolhydraatpolymeren met een gunstig fysiologisch effect dat door algemeen aanvaarde wetenschappelijke gegevens wordt gestaafd. "
  Gezien om gevoegd te worden bij het koninklijk besluit van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX