Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

24 MEI 2006. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.



Inhoudstafel:


Art. 1-4
BIJLAGEN.
Art. N1-N2



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2005023110 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. In titel VI, hoofdstuk II, afdeling 4 van het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong, wordt een artikel 43bis ingevoegd, luidend als volgt :
  " Art. 43bis. § 1. In alle stadia van de productie, de verwerking en de distributie van gehakt vlees van pluimvee en van bereidingen van vlees van pluimvee, de detailverkoop inbegrepen, moeten de exploitanten van het levensmiddelenbedrijf de microbiologische criteria in acht nemen die zijn vastgelegd in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen.
  § 2. Evenwel mogen gehakt vlees van pluimvee en bereidingen van vlees van pluimvee, die bestemd zijn om gekookt te worden gegeten, nationaal in de handel worden gebracht op voorwaarde dat :
  1° de microbiologische criteria die zijn vastgelegd in het koninklijk besluit van 24 mei 2006 betreffende een tijdelijke afwijking van de waarde van het microbiologisch criterium voor Salmonella in bepaalde voedingsmiddelen worden nageleefd;
  2° deze levensmiddelen voorzien zijn van een identificatiemerk, in overeenstemming met bijlage X;
  3° de etikettering van deze levensmiddelen duidelijk en leesbaar de vermelding " Goed verhitten tot in de kern voor consumptie " op de verpakking aangeeft. Die vermelding moet zich steeds in hetzelfde gezichtsveld en onder het identificatiemerk bevinden.
  § 3. Wanneer in overeenstemming met § 2 in de handel gebracht gehakt vlees van pluimvee en bereidingen van vlees van pluimvee in één enkele verpakking worden verpakt samen met ander vlees, gehakt vlees, vleesbereidingen of vleesproducten, moeten deze vooraf afzonderlijk van een onmiddellijke verpakking worden voorzien om kruisbesmetting te vermijden.
  Deze verpakking moet door de exploitant van het levensmiddelenbedrijf worden voorzien van een identificatiemerk, in overeenstemming met § 2, 2°, en van de in § 2, 3° bedoelde vermelding.
  § 4. De exploitanten van het levensmiddelenbedrijf treffen de nodige maatregelen opdat, enerzijds, het gehakt vlees van pluimvee en/of de bereidingen van vlees van pluimvee die, conform het identificatiemerk, tot de intracommunautaire markt zijn toegelaten en, anderzijds, het gehakt vlees en/of de bereidingen van vlees van pluimvee die, conform het identificatiemerk, alleen nationaal in de handel mogen worden gebracht, worden bereid of verwerkt in verschillende plaatsen of op verschillende tijdstippen en worden opgeslagen op verschillende plaatsen. Als het vlees verpakt is, mag het evenwel samen worden opgeslagen.
  § 5. De exploitant van het levensmiddelenbedrijf die, in overeenstemming met § 2, gehakt vlees van pluimvee en/of bereidingen van vlees van pluimvee in de handel wil brengen, moet het Agentschap hiervan vooraf in kennis stellen op de wijze die is vastgelegd in bijlage XI.

Art.2. In hetzelfde besluit worden de bij dit besluit gevoegde bijlagen I en II ingevoegd.

Art.3. Dit besluit treedt in werking op 1 juni 2006.

Art.4. Onze Minister bevoegd voor de Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 24 mei 2006.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
  R. DEMOTTE

BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage I. " Bijlage X.
  Identificatiemerk voor gehakt vlees van pluimvee en bereidingen van vlees van pluimvee, die bestemd zijn om gekookt te worden gegeten en nationaal in de handel worden gebracht.
  De exploitant van het levensmiddelenbedrijf moet op de onmiddellijke verpakking van het gehakt vlees van pluimvee of de bereidingen van vlees van pluimvee, die bestemd zijn om gekookt te worden gegeten en nationaal in de handel worden gebracht, het volgende identificatiemerk aanbrengen :
  een rechthoek waarvan de lengte gelijk is aan tweemaal de breedte. De lengte vormt de basis voor een verdeling in twee vakken waarin de volgende aanduidingen voorkomen:
  1° in het midden van het vak links, overeenstemmend met een derde van de rechthoek, de hoofdletter L;
  2° in het midden van het vak rechts, het erkenningsnummer van de inrichting waar het gehakt vlees van pluimvee en de bereidingen van vlees van pluimvee werden vervaardigd. De zijden van de rechthoek moeten gelijk zijn aan 2 cm en 1 cm en de letter L moet 0,4 cm hoog zijn. De andere tekens moeten tenminste 0,2 cm hoog en steeds duidelijk leesbaar zijn. "
  Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 24 mei 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
  R. DEMOTTE

Art. N2. Bijlage II. - " Bijlage XI.
  Aan het hoofd van de provinciale controle-eenheid (zie namen en adressen op de website van het FAVV www.favv.be ) een brief of een fax toezenden na de vermeldingen toepasselijk op de inrichting aangekruist te hebben :
  Naam en erkenningsnummer van de inrichting
  Kruis aan wat van toepassing is
  - Inrichting die alleen voor de nationale markt gehakt vlees van pluimvee voortbrengt dat bestemd is om gekookt te worden gegeten
  - Inrichting die voor de nationale markt en voor de intracommunautaire markt gehakt vlees van pluimvee voortbrengt dat bestemd is om gekookt te worden gegeten
  - Inrichting die alleen voor de nationale markt bereidingen van vlees van pluimvee voortbrengt die bestemd zijn om gekookt te worden gegeten
  - Inrichting die voor de nationale markt en voor de intracommunautaire markt bereidingen van vlees van pluimvee voortbrengt die bestemd zijn om gekookt te worden gegeten
  Handtekening van de verantwoordelijke "
  Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 24 mei 2006 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende de hygiëne van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
  R. DEMOTTE.