Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

11 JULI 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de werking van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Afwezigheid van de Commissaris-generaal.
Art. 2
HOOFDSTUK III. - Aan de Commissaris-generaal ter beschikking gesteld personeel en middelen.
Afdeling 1. - Algemene bepalingen.
Art. 3
Afdeling 2. - Het personeel.
Art. 4-8
Afdeling 3. - Begroting.
Art. 9-15



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :
  1° de vreemdelingenwet : de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen;
  2° Onze Minister : de Minister bevoegd voor de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen;
  3° de Commissaris-generaal : de Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen;
  4° de adjuncten : de adjunct-commissarissen die de commissaris-generaal bijstaan;
  5° de FOD : de federale overheidsdienst waarbij het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen is opgericht.

HOOFDSTUK II. - Afwezigheid van de Commissaris-generaal.
Art.2. In geval van afwezigheid of verhindering duidt de Commissaris-generaal de adjunct aan die hem vervangt.
  Bij ontstentenis van een uitdrukkelijke aanduiding is de adjunct met de meeste anciënniteit de vervanger van de Commissaris-generaal. In geval beiden dezelfde anciënniteit bezitten, vervangt de oudste adjunct in leeftijd de Commissaris-generaal.

HOOFDSTUK III. - Aan de Commissaris-generaal ter beschikking gesteld personeel en middelen.
Afdeling 1. - Algemene bepalingen.
Art.3. De Commissaris-generaal beheert de hem ter beschikking gestelde middelen, inbegrepen van het personeel.

Afdeling 2. - Het personeel.
Art.4. De Commissaris - generaal is, overeenkomstig artikel 57/3 van de vreemdelingenwet, belast met de uitoefening van een leidinggevende functie en oefent in die hoedanigheid het functioneel en hiërarchisch gezag uit over het personeel dat aan het Commissariaat - generaal ter beschikking wordt gesteld door de Minister.

Art.5. Voor de toepassing van de tuchtprocedure heeft de Commissaris-generaal of zijn adjunct, bij toepassing van artikel 2, alle bevoegdheden die worden toegekend aan een diensthoofd binnen de FOD.

Art.6. § 1. De selectie en de werving van het personeel gebeurt overeenkomstig de bepalingen die van toepassing zijn op het rijkspersoneel.
  De hiernavolgende paragrafen regelen de taakverdeling tussen de FOD en de Commissaris-generaal.
  § 2. De selectie en de werving van het administratief en technisch personeel dat gemene functies uitoefent gebeurt door de FOD en wordt in gemeenschappelijk akkoord met de Commissaris-generaal ter beschikking gesteld van hem.
  § 3. De selectie van de bijzondere functies gebeurt door de Commissaris-generaal bijgestaan door de P & O stafdienst van de FOD. De bijzondere functies dienen te voldoen aan de generieke competenties die bepaald worden door de FOD.
  Onder bijzondere functies dient te worden verstaan, alle functies die direct betrokken zijn bij de behandeling van de asieldossiers.
  § 4. De werving van de bijzondere functies gebeurt door de FOD op eensluidend advies van de Commissaris-generaal.
  § 5. De Commissaris-generaal bepaalt in het kader van het beheersplan autonoom zijn personeelsplan. Overeenkomstig de wettelijke bepalingen wordt dit personeelsplan bij koninklijk besluit uitgevoerd nadat het aan de Ministerraad is voorgelegd.

Art.7. § 1. De Commissaris-generaal is de evaluator van het hem ter beschikking gesteld personeel.
  § 2. De praktische modaliteiten van de organisatie van de evaluatiecyclus voor het ter beschikking gesteld personeel worden bepaald door de Commissaris-generaal in samenspraak met de voorzitter van de FOD.

Art.8. Indien de Commissaris-generaal wenst dat er een einde gesteld wordt aan de terbeschikkingstelling van een contractuele medewerker wint hij een legaliteits- en opportuniteitsadvies in van de FOD.
  Op verzoek van de Commissaris-generaal wordt de terbeschikkingstelling beëindigd door de voorzitter van het directiecomité van de FOD wanneer het legaliteitsadvies positief is.

Afdeling 3. - Begroting.
Art.9. § 1. De middelen die aan de Commissaris-generaal ter beschikking worden gesteld zijn duidelijk identificeerbaar binnen de begroting van de FOD.
  § 2. De basisprincipes voor de bepaling van de begroting worden vastgelegd via het beheersplan. De begroting wordt vastgelegd conform de wettelijke bepalingen.
  § 3. De begroting van de Commissaris-generaal wordt door hem opgesteld, rekeninghoudend met de bepalingen die terzake gelden binnen de FOD. De stafdienst Budget en Beheerscontrole van de FOD ondersteunt de Commissaris-generaal bij de opmaak.

Art.10. De uitvoeringsbeslissingen worden genomen door de Commissaris-generaal.

Art.11. Inzake de rechtstreekse gunning en uitvoering van opdrachten, voor aanneming van werken, leveringen en diensten ten laste van de begroting van de FOD Binnenlandse zaken, is de Commissaris-generaal bevoegd om :
  1° de wijze te kiezen waarop de opdracht wordt gegund, de bestekken of de documenten die het vervangen vast te stellen en zo nodig van de algemene aannemingsvoorwaarden af te wijken, de procedure in te zetten, de kandidaten voor een opdracht te selecteren, opdrachten te gunnen en de daaruit voortspruitende schuldverklaringen goed te keuren en over te gaan tot de ermee verband houdende ordonnanceringen;
  2° af te wijken van de essentiële clausules of voorwaarden van de gegunde opdracht, een dading aan te gaan en de boeten wegens laattijdige uitvoering kwijt te schelden;
  3° af te zien van het gunnen van de opdracht of de procedure te herbeginnen, desnoods op een andere wijze.
  Deze bevoegdheid is beperkt tot 62 000 euro, ongeacht de wijze van gunning van de opdracht.
  In geval van afwezigheid of verhindering is de adjunct bevoegd tot 20 000 euro.

Art.12. De goedkeuring van de schuldverklaringen voortvloeiend uit een gegunde opdracht en het overgaan tot de ermee verband houdende ordonnanceringen wordt zonder beperking van het bedrag overgedragen aan de Commissaris-generaal voor zover de bevoegde overheid de desbetreffende verbintenissen heeft aangegaan.
  De Commissaris-generaal is eveneens bevoegd om af te wijken van de essentiële clausules of van de voorwaarden van de gegunde opdracht, een dading aan te gaan en de boeten wegens laattijdige uitvoering kwijt te schelden in zoverre deze opdracht werd gegund door de voorzitter van het directiecomité en de 125 000 euro niet overschrijdt.

Art.13. § 1. De Commissaris-generaal is bevoegd voor uitgaven in verband met ICT die minder dan 30 000 euro bedragen.
  § 2. De uitgaven in verband met ICT die meer dan 30 000 euro bedragen worden gedaan door de voorzitter van het directiecomité van de FOD hetzij op voorstel van de Commissaris-generaal, hetzij na advies van de commissaris-generaal.

Art.14. Elke bijkomende overdracht van bevoegdheid inzake de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten in de FOD Binnenlandse zaken, dan diegene beschreven in de artikelen 11 tot en met 13 van dit besluit, die door Onze Minister wordt verleend aan een directeur-generaal N-1 wordt eveneens verleend aan de Commissaris-generaal.

Art. 15. Onze Minister van Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 11 juli 2003.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Binnenlandse Zaken,
  A. DUQUESNE