19 FEBRUARI 1997. - Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van diëtist en houdende vaststelling van de lijst van de technische prestaties en van de lijst van handelingen waarmee de diëtist door een arts kan worden belast.
Art. 1-6
BIJLAGEN.
Art. N1, N2
Artikel 1. Het beroep "Diëtetiek" is een paramedisch beroep in de zin van artikel 22bis van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies.
Art.2. Het in artikel 1 bedoelde beroep wordt uitgeoefend onder de beroepstitel "diëtist".
Art.3. Het beroep van diëtist mag slechts worden uitgeoefend door personen die voldoen aan de volgende voorwaarden :
1° houder zijn van een diploma dat een opleiding bekroont, die overeenstemt met een opleiding van minstens drie jaar in het kader van een voltijds hoger onderwijs in de voedings- en dieetleer, waarvan het leerprogramma op zijn minst omvat :
a) een theoretische opleiding in :
- Algemene, organische en analytische scheikunde;
- Biochemie;
- Biologie;
- Anatomie;
- Algemene en digestieve fysiopathologie;
- Hygiëne;
- Wetgeving op de voedingswaren;
- Fysica;
- Mathematica en statistiek;
- Deontologie van de diëtist;
- Psychologie;
- Economisch en administratief beheer;
b) een theoretische en praktische opleiding gericht naar de toepassing van de voedingsmiddelenkennis in :
- Voeding en diëtetiek;
- Microbiologie;
- Technologie en analyse van de voedingswaren;
- Keukentechnologie;
- Toxicologie en farmacodynamiek;
- Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding;
- Informatica;
- Voedingsepidemiologie;
c) Het maken van een werk dat in verband staat met de opleiding en waaruit blijkt dat de betrokkene in staat is tot een analytische en synthetische activiteit in het vakdomein en dat hij zelfstandig kan werken.
2° met vrucht een stage doorlopen hebben van minstens 600 uren in klinische diëtetiek en diëtetiek voor collectiviteiten, ten bewijze waarvan de kandidaat een stageboek moet bijhouden.
3° hun beroepskennis en -vaardigheden via bijscholing onderhouden en bijwerken, om een beroepsuitoefening op een optimaal kwaliteitsniveau mogelijk te maken.
De hierboven bedoelde bijscholing moet bestaan uit persoonlijke studie en deelname aan vormingsactiviteiten.
Art.4. § 1. De lijst van de technische prestaties, bedoeld in artikel 23, § 1, eerste lid, van voormeld koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967, is opgenomen in bijlage I bij dit besluit.
§ 2. De technische prestaties bedoeld in § 1 vereisen een omstandig geneeskundig voorschrift.
Art.5. De lijst van handelingen waarmee een arts met toepassing van artikel 5, § 1, eerste lid, van voormeld koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 een diëtist kan belasten, is opgenomen in bijlage II van dit besluit.
Art.6. Onze Minister van Volksgezondheid en Pensioenen is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 19 februari 1997.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid en Pensioenen,
M. COLLA
BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage I. Lijst van de technische prestaties die door de diëtisten mogen worden verricht met toepassing van artikel 23, § 1, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967.
Diëtetische evaluaties en een schriftelijk, aan de voorschrijvende arts gericht, technisch verslag betreffende de gedane observaties.
Deze evaluaties omvatten :- het vaststellen van kwalitatieve en kwantitatieve behoeften, uitgedrukt in voedingsstoffen en niet-voedingsstoffen, in't algemeen voor wat betreft bepaalde ziektebeelden en in 't bijzonder bij bepaalde patiënten;
- het vaststellen van het verbruik van voedingsmiddelen aan de hand van de uitgevoerde voedingsanamneses.
Diëtetische interventies en een schriftelijk, aan de voorschrijvende arts gericht, tussentijds technisch verslag betreffende de evolutie van de patiënt onder deze voorgeschreven interventie.
Deze interventies omvatten :
- het vertalen van een door de arts opgemaakt dieetvoorschrift in termen van voedingsmiddelen op basis van voedingsgegevens;
- het geven van voedings- en dieetadvies via evaluatie van de voedings- en dieetgewoonten van de patiënt, evenals het evalueren van zijn zelfredzaamheid betreffende het opvolgen van het gegeven advies;
- het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van kiemarme voeding;
- het bereiden en het te koop aanbieden van voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding.
Art. N2. Bijlage II. - Handelingen waarmee een arts met toepassing van artikel 5, § 1, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 een diëtist kan belasten.
- preventie en opsporing van stoornissen op het gebied van de voedingsstoffen of voedingsmiddelen inbegrepen de toepassing van de regels inzake voedselhygiëne;
- het geven van voedings- en dieetvoorlichting;
- het technisch gedeelte van de volgende prestaties :
-meten van de antropometrische parameters en verzamelen van gegevens die toelaten de lichaamssamenstelling te evalueren;
-meten en evalueren van het individueel energieverbruik door directe en indirecte methodes;
- zorgen voor de correcte toepassing van de dieetvoorschriften en van de voorgeschreven voedingsmiddelen voor bijzondere voeding bij groepen van patiënten :
- zorgen voor de evaluatie op gebied van de nodige voedingsstoffen ten behoeve van groepen van patiënten en het evalueren van de interactie tussen voeding en geneesmiddelen.