Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

9 NOVEMBER 1995. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de statuten van de Effectenbeursvennootschap van Antwerpen. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 22-11-1995 en tekstbijwerking tot 03-04-1997)



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK I. - Benaming, doel, duur, zetel.
Art. 1-4
HOOFDSTUK II. - Kapitaal, aandelen, aansprakelijkheid.
Art. 5-10
HOOFDSTUK III. - Toetreding, uittreding en uitsluiting van vennoten.
Art. 11-14
HOOFDSTUK IV. - Bestuur, beheer, toezicht.
Art. 15-23
HOOFDSTUK V. - Algemene vergadering.
Art. 24-31
HOOFDSTUK VI. - Jaarrekening en winstverdeling
Art. 32-33
HOOFDSTUK VII. - Ontbinding en vereffening.
Art. 34
HOOFDSTUK VIII. - Overgangs- en eindbepalingen.
Art. 35-41



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1991003144 



Uitvoeringsbesluit(en):

1997003144 



Artikels:

HOOFDSTUK I. - Benaming, doel, duur, zetel.
Artikel 1. De vennootschap is opgericht krachtens artikel 7 van de wet van 4 december 1990 op de financiële transacties en de financiële markten, in de rechtsvorm van een publiekrechtelijke coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
  De vennootschap wordt beheerst door de wet van 6 april 1995 op de secundaire markten, het statuut van en het toezicht op de beleggingsondernemingen, de bemiddelaars en beleggingsadviseurs, hierna genoemd "de wet", haar uitvoeringsbesluiten, alsook de wet van 4 december 1990 op de financiële transacties en financiële markten, door de gecoördineerde wetten op de handelsvennootschappen, voor zover daarvan door de wet en door deze statuten niet wordt afgeweken.
  Zij draagt de naam "Effectenbeursvennootschap van Antwerpen" of in het kort "Beurs van Antwerpen" of " EBVA".
  Zij wordt hieronder verder aangeduid als "de vennootschap".

Art.2. De vennootschap is opgericht met het doel de Effectenbeurs van Antwerpen te besturen.
  Zij mag een vereffeningsstelsel organiseren en besturen.
  Bovendien mag zij een markt organiseren in edele metalen en munten als beleggingsobjecten.
  De vennootschap mag geen participaties nemen in, noch krediet verlenen aan beleggingsondernemingen of kredietinstellingen.

Art.3. De vennootschap is opgericht voor onbepaalde duur.

Art.4. De maatschappelijke zetel is gevestigd te Antwerpen, Korte Klarenstraat 1.
  Hij kan verplaatst worden binnen de agglomeratie Antwerpen bij besluit van de raad van bestuur.

HOOFDSTUK II. - Kapitaal, aandelen, aansprakelijkheid.
Art.5. Het maatschappelijk kapitaal is onbeperkt.
  Het vaste gedeelte van het maatschappelijk kapitaal is vastgesteld op twee miljoen Belgische frank. Het kapitaal wordt vertegenwoordigd door aandelen met een nominale waarde van tienduizend frank.

Art.6. De aandelen moeten volgestort zijn. Zij zijn ondeelbaar en mogen niet in pand gegeven worden.

Art.7. De aandelen zijn op naam. De rechten van iedere vennoot zijn vertegenwoordigd door een inschrijving op naam in het register dat op de zetel van de vennootschap wordt bijgehouden.

Art.8. Elke vennoot met een vergunning als beursvennootschap of kredietinstelling, of met een vergunning als vennootschap voor vermogensbeheer die het ontvangen, doorgeven en uitvoeren van orders voor rekening van beleggers dekt, onderschrijft minimum tien aandelen.

Art.9. Onverminderd hetgeen bepaald is in artikel 8 en mits het voorafgaandelijk akkoord van de raad van bestuur is de overdracht van aandelen alleen toegelaten tussen vennoten of derden die vennoot worden.

Art.10. De aansprakelijkheid van de vennoten is beperkt tot het bedrag van hun inbreng. Er is geen hoofdelijkheid, noch ondeelbaarheid tussen de vennoten.

HOOFDSTUK III. - Toetreding, uittreding en uitsluiting van vennoten.
Art.11. De beleggingsondernemingen die in België beleggingsdiensten verrichten, zoals bedoeld in artikel 46, 1°, 1, a) en b) en of 2 van de wet en de kredietinstellingen die werkzaam zijn in België, mogen aandelen in de vennootschap houden op voorwaarde dat zij lid worden van één of meer van door de vennootschap georganiseerde markten.
  Andere ondernemingen of instellingen kunnen vennoot worden op voorwaarde dat zij bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de vennootschap of de promotie van de markten voor financiële instrumenten en zij door de raad van bestuur aanvaard worden.
  Het verzoek tot toetreding of inschrijving op bijkomende aandelen dient schriftelijk te gebeuren aan de raad van bestuur.
  De raad van bestuur kan van de vennoten een toetredingsgeld eisen dat geboekt wordt als uitgiftepremie, die samen met het kapitaal de waarborg van derden zal vormen.
  Het toetredingsgeld mag niet hoger zijn dan de boekwaarde van de onderschreven aandelen, die berekend wordt op basis van het eigen vermogen, verminderd met het kapitaal, als vermeld in de laatste, door de algemene vergadering goedgekeurde jaarrekening.

Art.12. Iedere vennoot kan op elk ogenblik zijn ontslag aanbieden aan de vennootschap.
  De ontslagnemende vennoot moet de raad van bestuur van zijn voornemen op de hoogte brengen bij aangetekende brief of bij een brief met ontvangstbewijs die naar de vennootschap wordt gestuurd.
  Dezelfde procedure geldt voor de terugbetaling van een gedeelte van zijn aandelen.
  De raad van bestuur brengt het directiecomité op de hoogte van het voorstel tot ontslag van de vennoot; het directiecomité kan zich verzetten tegen dit ontslag, wanneer de vennoot zijn verplichtingen niet naleeft.
  De uittreding wordt effectief na de aanvaarding ervan door de raad van bestuur, die binnen de dertig dagen beslist.
  Bij gebrek aan een beslissing binnen deze termijn wordt de aanvraag tot uittreding geacht te zijn aanvaard.
  De terugbetaling van de aandelen wordt opgeschort indien zij voor gevolg heeft dat het vaste gedeelte van het kapitaal niet meer bereikt wordt.

Art.13. De vennoot waarvan de toelating tot de markten wordt herroepen door het directiecomité, verliest van rechtswege zijn hoedanigheid van vennoot.
  De raad van bestuur beslist over de uitsluiting van de vennoten na het directiecomité hierover vooraf ingelicht te hebben. Dit kan zich verzetten tegen deze uitsluiting wanneer de vennoot zijn verplichtingen niet naleeft.
  De vennoot wiens uitsluiting wordt gevraagd, moet worden verzocht zijn opmerkingen schriftelijk te kennen te geven aan de raad van bestuur, binnen één maand nadat een aangetekende brief met het met redenen omklede voorstel tot uitsluiting is verstuurd. Indien hij daarom verzoekt in het geschrift dat zijn opmerkingen bevat, moet de vennoot worden gehoord.

Art.14. De waarde van zijn aandelen wordt bepaald op basis van de balans van het boekjaar tijdens hetwelk de vennoot heeft opgehouden vennoot te zijn of de terugbetaling van een gedeelte van zijn aandelen heeft aangevraagd. In de berekening van dit scheidingsaandeel wordt geen rekening gehouden met de uitgiftepremies en de reserves. In geen geval mag meer uitgekeerd worden dan de nominale waarde van de aandelen.
  Onverminderd hetgeen bepaald is in artikel 12, laatste lid, wordt het scheidingsaandeel in speciën uitbetaald uiterlijk één maand na de goedkeuring van de jaarrekening.
  Geen enkele vennoot kan de ontbinding van de vennootschap uitlokken of aanspraak maken op de activa van de vennootschap behoudens het recht op terugbetaling van zijn aandelen, zoals bepaald in deze statuten.

HOOFDSTUK IV. - Bestuur, beheer, toezicht.
Art.15. De raad van bestuur bestaat uit ten minste zeven leden. De raad van bestuur beslist over zijn totaal aantal leden. Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.
  De kandidaturen moeten, uiterlijk veertien dagen vóór de algemene vergadering die de leden van de raad van bestuur verkiest, schriftelijk ingediend worden bij de raad van bestuur. De lijst van de kandidaturen en het aantal te begeven mandaten worden in de agenda bekendgemaakt.
  De duur van een mandaat als lid van de raad van bestuur is vier jaar.
  Elk aandeel geeft recht op zoveel stemmen als er mandaten te begeven zijn.
  Bij staking van stemmen is de oudste kandidaat verkozen.
  Een lid dat is aangesteld ter vervanging van een ontslagnemend of overleden lid voltooit diens mandaat.
  De aftredende leden zijn herkiesbaar.
  Het mandaat van de leden is onbezoldigd. Zij hebben het recht op de terugbetaling van de door hen gemaakte kosten.
  Zij vormen een college.

Art.16. De raad van bestuur draagt twee van zijn leden als voorzitter en ondervoorzitter aan de Koning voor.
  De raad van bestuur kiest onder zijn leden twee leden die samen met de voorzitter en de ondervoorzitter het bureau vormen. Zij bereiden de beraadslagingen voor en zien toe op de uitvoering van de beslissingen.

Art.17. De raad van bestuur vergadert op samenroeping van zijn voorzitter of wanneer twee bestuurders hierom verzoeken.
  De samenroepingsbrieven vermelden de agenda.
  Bij hoogdringendheid mag de voorzitter de raad van bestuur samenroepen bij een mondeling gegeven bericht.

Art.18. Behoudens in geval van overmacht, oorlog, onlusten en rampen, kan de raad van bestuur alleen geldig beraadslagen indien ten minste de helft van de leden aanwezig (of vertegenwoordigd) is. <KB 1997-02-28/42, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1997>
  (Een bestuurder die verhinderd is, kan een lid van de raad van bestuur schriftelijk machtigen om hem te vertegenwoordigen. Een bestuurder mag slechts drager zijn van één volmacht.) <KB 1997-02-28/42, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1997>
  De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de stemmen genomen, onverminderd andere meerderheden vermeld in de wet. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering doorslaggevend.

Art.19. De beslissingen van de raad van bestuur worden opgetekend in verslagen. Elk verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de zitting. Worden de verslagen opgetekend op losse bladen, dan worden deze bladen doorlopend genummerd en op het einde van ieder boekjaar samengebonden in een register.

Art.20. De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden om alles te doen wat tot de verwezenlijking van het maatschappelijk doel kan bijdragen. Dit omvat daden van bestuur, evenals de vertegenwoordiging van de vennootschap, met uitzondering van wat de wet of deze statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering of aan het directiecomité voorbehouden.
  De raad van bestuur beslist over de tarifering van de door hem aan de vennoten en aan derden aangeboden commerciële diensten met inachtname van de wettelijke en reglementaire bepalingen.
  De raad van bestuur stelt de jaarlijkse bijdragen van de vennoten in de werkingskosten vast.
  De vennootschap wordt in en buiten rechte geldig vertegenwoordigd door de voorzitter of door twee leden van het bureau, door de raad van bestuur aangesteld. De raad van bestuur kan lasthebbers aanduiden die binnen de bijzondere volmacht waarover zij beschikken de vennootschap kunnen vertegenwoordigen en verbinden.
  Inzake financiële verrichtingen zijn de handtekeningen van twee leden van het bureau vereist.

Art.21. De leden van de raad van bestuur gaan geen enkele persoonlijke verbintenis aan wanneer zij optreden namens de vennootschap.
  Zij zijn verantwoordelijk tegenover de algemene vergadering voor de uitoefening van hun mandaat, zonder hoofdelijkheid.

Art.22. Er wordt een directiecomité opgericht overeenkomstig artikel 15 van de wet, dat bestaat uit ten minste twee leden.
  De algemene opdracht van het directiecomité is instaan voor het algemeen bestuur van de vennootschap binnen het kader van het algemeen beleid dat door de raad van bestuur is uitgestippeld en overeenkomstig de statuten en de door de raad van bestuur verleende delegaties.
  Tevens treedt het directiecomité op als autonome marktautoriteit voor de uitvoering van de in boek I, titel I, hoofdstuk II, afdeling IV van de wet bedoelde opdrachten en van de opdrachten die het door of krachtens de wet of haar uitvoeringsbesluiten zijn toegewezen.
  De vennootschap wordt, wat betreft het dagelijks bestuur en de aan het directiecomité toegewezen bevoegdheden als marktautoriteit, geldig vertegenwoordigd door een lid van het directiecomité. Uitgezonderd tuchtzaken, kan het directiecomité bepaalde van zijn bevoegdheden aan derden delegeren bij bijzondere volmacht.

Art.23. De controle op de financiële toestand en op de jaarrekeningen wordt uitgeoefend door een commissaris-revisor. Een aftredend commissaris-revisor is herbenoembaar.
  Zijn vergoeding wordt vastgesteld door de algemene vergadering. Zij kan enkel gewijzigd worden met instemming van de partijen.

HOOFDSTUK V. - Algemene vergadering.
Art.24. De jaarvergadering wordt gehouden op de maatschappelijke zetel, of op een andere plaats in de oproepingsbrief vermeld, in de maand april, op een datum die door de raad van bestuur wordt vastgesteld.
  De jaarvergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur. Deze stelt de agenda op.
  Ieder voorstel dat verzonden is per aangetekend schrijven naar de raad van bestuur veertien dagen vóór de vergadering, en dat ondertekend is door minstens vijf vennoten, moet in de agenda worden opgenomen.
  De oproeping tot de algemene vergadering wordt bij gewone brief gericht aan de vennoten minstens tien dagen vóór de vergadering.
  De vennoten worden op de algemene vergadering vertegenwoordigd door tot hun vennootschap behorende natuurlijke personen, onder wie zij één persoon aanduiden om het stemrecht uit te oefenen.

Art.25. De raad van bestuur of de commissaris-revisor kunnen buitengewone algemene vergaderingen bijeenroepen.
  De raad van bestuur moet hiertoe overgaan indien minstens vijf vennoten bij aangetekend schrijven hierom verzoeken met opgave van de te behandelen onderwerpen. Hij dient de vergadering samen te roepen binnen de maand na postdatum van het aangetekend schrijven.

Art.26. Elke vennoot heeft zoveel stemrechten als hij aandelen houdt.
  Niemand mag houder zijn van meer dan drie volmachten.
  Het totale stemrecht van een vennoot of per geheel van vennoten die onderling verbonden ondernemingen vormen in de zin van de wet op de boekhouding en de jaarrekeningen van de ondernemingen en haar uitvoeringsbesluiten, wordt beperkt tot één tiende van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.

Art.27. De algemene vergadering is regelmatig samengesteld ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde vennoten.
  De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid zonder rekening te houden met de onthoudingen, blanco- of nietige stemmen.
  Het stemmen geschiedt bij handopsteken of op enige andere wijze die door de algemene vergadering wordt aanvaard.
  De verkiezing van de leden van de raad van bestuur geschiedt bij geheime stemming ingeval er meer kandidaten zijn dan te begeven mandaten.
  De beslissingen zijn bindend voor alle vennoten.

Art.28. De raad van bestuur kan aan een algemene vergadering een voorstel tot wijziging van de statuten ter advies voorleggen.

Art.29. De algemene vergadering is bevoegd om het minimum aantal te onderschrijven aandelen, bedoeld in artikel 8, te verhogen.

Art.30. De algemene vergadering wordt geleid door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter of het oudste aanwezige lid van de raad van bestuur.

Art.31. De verslagen van de algemene vergadering worden ondertekend door de voorzitter. Afschriften hiervan en uittreksels worden geldig ondertekend door de voorzitter of twee leden van de raad van bestuur.

HOOFDSTUK VI. - Jaarrekening en winstverdeling
Art.32. Het maatschappelijk jaar begint op één januari en eindigt op eenendertig december.
  De raad van bestuur stelt de jaarrekening en het jaarverslag op en legt ze ter goedkeuring aan de algemene vergadering voor.
  De jaarrekening en het jaarverslag van de raad van bestuur worden ten minste één maand vóór de jaarvergadering aan de commissaris-revisor bezorgd.

Art.33. De algemene vergadering beslist op voorstel van de raad van bestuur over de bestemming van de resultaten.

HOOFDSTUK VII. - Ontbinding en vereffening.
Art.34. Wanneer de vennootschap ontbonden wordt, benoemt de algemene vergadering de vereffenaars en omschrijft hun bevoegdheden.
  Bij vereffening worden de uitgiftepremies en de reserves omgezet in kapitaal bij beslissing genomen door de algemene vergadering.
  De netto-opbrengst van de vereffening, na terugbetaling van de aandelen, wordt aan de vennoten uitgekeerd volgens de modaliteiten bepaald door de algemene vergadering.

HOOFDSTUK VIII. - Overgangs- en eindbepalingen.
Art.35. In afwijking van artikel 11, eerste lid, kunnen de in deze bepaling bedoelde beleggingsondernemingen en kredietinstellingen die nog geen vennoot zijn, met het oog op de deelname aan de eerste algemene vergadering die volgt op de inwerkingtreding van dit besluit, aandelen in de vennootschap verwerven indien zij er zich onvoorwaardelijk toe verbinden hun toelating aan te vragen als lid van één of meer door de vennootschap georganiseerde markten.
  De in het eerste lid bedoelde aandelen moeten volgestort worden en de door de raad van bestuur vastgestelde uitgiftepremies moeten betaald worden op de datum bepaald door de raad van bestuur.

Art.36. In afwijking van artikel 30 wordt de eerste algemene vergadering geleid door de voorzitter van de Beurscommissie of, bij diens afwezigheid, door het oudste aanwezige lid van de Beurscommissie, zoals bepaald in het koninklijk besluit van 19 maart 1991 tot vaststelling van de statuten van de Effectenbeursvennootschap van Antwerpen.

Art.37. In afwijking van artikel 15, eerste lid, wordt het aantal leden van de raad van bestuur vastgesteld op negen tot de raad van bestuur een andersluidend besluit heeft genomen.

Art.38. In afwijking van artikel 15, tweede lid, moeten de kandidaturen voor de verkiezing tot bestuurder tijdens de eerste algemene vergadering schriftelijk ingediend worden bij de Beurscommissie, uiterlijk zeven dagen vóór de algemene vergadering.
  In afwijking van artikel 24, vierde lid, wordt de oproeping tot de eerste algemene vergadering bij gewone brief naar de vennoten verstuurd minstens vijf dagen vóór de vergadering.

Art.39. Het koninklijk besluit van 19 maart 1991 tot vaststelling van de statuten van de Effectenbeursvennootschap van Antwerpen wordt opgeheven.

Art.40. Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 41. Onze Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Buitenlandse Handel is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 9 november 1995.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Buitenlandse Handel,
  Ph. MAYSTADT