Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

19 NOVEMBER 1986. - Koninklijk besluit houdende de statuten van de Waarborgkas van de wisselagenten.



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK I. - Zetel, doel.
Art. 1-4
HOOFDSTUK II. - Leden.
Art. 5-8
HOOFDSTUK III. - Kapitaal, geldmiddelen.
Art. 9-13
HOOFDSTUK IV. - Waarborgfondsen.
Art. 14
HOOFDSTUK V. - Raad van bestuur.
Art. 15-21
HOOFDSTUK VI. - Directeur-zaakvoerder.
Art. 22-25
HOOFDSTUK VII. - Toezicht op de Kas.
Art. 26
HOOFDSTUK VIII. - Algemene vergadering.
Art. 27-30
HOOFDSTUK IX. - Algemeen reglement.
Art. 31-32
HOOFDSTUK X. - Balans, resultatenrekening.
Art. 33-34
HOOFDSTUK XI. - Ontbinding van de Kas.
Art. 35
HOOFDSTUK XII. - Inwerkingtreding.
Art. 36
HOOFDSTUK XIII. - Uitvoeringsbepaling.
Art. 37



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):

1987003080  1988003864  1988080550 



Artikels:

HOOFDSTUK I. - Zetel, doel.
Artikel 1. De maatschappelijke zetel van de coöperatieve vennootschap die door artikel 71bis, van titel V van boek I van het Wetboek van koophandel opgericht is onder de benaming "Waarborgkas van de Wisselagenten", is gevestigd in de Brusselse agglomeratie.
  In deze statuten wordt de vennootschap "de Kas" genoemd.
  Zij gebruikt de afkorting "C.G.W.".

Art.2. De Kas kan, binnen de grenzen van haar door de wet omschreven doel, alle niet winstgevende verrichtingen uitvoeren die er rechtstreeks of onrechtstreeks mee verband houden, of die de verwezenlijking ervan kunnen bevorderen.
  De Kas handelt niet uit winstbejag. Zij mag zich niet inlaten met een exploitatie of met verrichtingen van winstgevende aard.
  De Kas kan geen verrichtingen doen waarvoor krachtens titel V, boek I van het Wetboek van koophandel alleen wisselagenten in aanmerking komen; zij mag zich niet mengen in de verrichtingen bedoeld in artikel 79 van dezelfde titel.
  Zij kan geen leningen aangaan door openbare uitgifte van obligaties of kasbons.
  Zij is niet bevoegd inzake belastingsaangelegenheden.

Art.3. Het toezicht op de financiële toestand van de leden van de Kas en het nazicht van hun boekhouding, worden uitgeoefend volgens de in het algemeen reglement vastgestelde regels.

Art.4. Indien de commissie van een der beurzen van het Rijk erom verzoekt, wordt een administratieve afdeling geopend in de stad waar die beurs gevestigd is.

HOOFDSTUK II. - Leden.
Art.5. De hoedanigheid van lid is verworven door de intekening op en de kwijting van het deelbewijs van lid. Zij blijkt uit het plaatsen (van de handtekening van het lid of, indien het om een beursvennootschap gaat, van de handtekening van de personen die gemachtigd zijn om haar te vertegenwoordigen, voorafgegaan door de dagtekening, tegenover zijn naam of de naam van de vennootschap) in het register van de vennootschap. <KB 1990-03-05/31, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>

Art.6. (Als lid wordt aanvaard, de wisselagent of wisselagent-correspondent of de beursvennootschap) die een attest voorlegt waarin een beurscommissie verklaart dat zij beslist heeft hem op haar ledenlijst of achteraan op die lijst in te schrijven onder de opschortende voorwaarde van zijn deelneming in de Kas. <KB 1990-03-05/31, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>

Art.7. De hoedanigheid van lid vervalt (wanneer het lid ophoudt ingeschreven te zijn op de lijst van de beurs van het Rijk.) <KB 1990-03-05/31, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>

Art.8. Er is geen hoofdelijkheid tussen de leden.
  Zij zijn niet gehouden voor de verbintenissen van de vennootschap die hun deelbewijzen als lid, het deel van de courtages en de verschillende bijdragen door hen verschuldigd aan de Kas, overtreffen.

HOOFDSTUK III. - Kapitaal, geldmiddelen.
Art.9. Het kapitaal van de Kas wordt samengesteld door het bedrag van de deelbewijzen waarop door de leden van de Kas is ingeschreven en die in kontanten betaald zijn.
  Het minimumkapitaal wordt vastgesteld op 1 250 000 F.

Art.10. Elk lid tekent in op een deelbewijs van 10 000 F, volledig volgestort. Het deelbewijs is op naam, ondeelbaar en niet vatbaar voor overdracht of overgang. Het mag niet in pand gegeven worden.
  Het geeft geen recht op enige vergoeding. Het is terugbetaalbaar aan het lid of aan zijn erfgenamen wanneer het lid geen deel meer uitmaakt van de Kas na aanzuivering van zijn verbintenissen en goedkeuring van de balans door de algemene vergadering.

Art.11. De rechten van ieder lid zijn vertegenwoordigd door een inschrijving op naam, waarvan een certificaat wordt afgegeven dat de naam en de zetel van de Kas vermeldt, alsook de naam, de voornamen, de hoedanigheid en de woonplaats van de houder (indien het om een natuurlijke persoon gaat, en indien het om een beursvennootschap gaat, de firma en de zetel van de houder) en de datum van zijn aanvaarding. <KB 1990-03-05/31, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990> Dit certificaat wordt door de houder en door twee bestuurders van de Kas ondertekend.

Art.12. De geldmiddelen van de Kas bestaan uit :
  _ het deel van de courtages dat geïnd wordt krachtens artikel 95, derde lid van titel V van boek I van het Wetboek van koophandel;
  _ verschillende bijdragen;
  _ de opbrengst van de beleggingen van de Kas;
  _ de kosten verschuldigd aan de Kas voor door haar verstrekte diensten.

Art.13. Wanneer een firma samengesteld is uit meerdere wisselagenten of wisselagenten-correspondenten, zal zij op het einde van het boekjaar de onder hen te verrichten verdeling van de gelden mededelen aan de Kas.

HOOFDSTUK IV. - Waarborgfondsen.
Art.14. Er wordt in het patrimonium van de Kas een waarborgfonds opgericht dat gestijfd wordt met het gedeelte van de courtages dat overeenkomstig artikel 95, derde lid van titel V van boek I van het Wetboek van koophandel wordt bepaald. De opbrengst van de beleggingen van de aldus ingezamelde kapitalen maakt deel uit van dit fonds.
  Er wordt in het patrimonium van de Kas een aanvullend waarborgfonds opgericht dat gestijfd wordt met de geldmiddelen andere dan deze beoogd in het eerste lid.
  Deze fondsen zijn bestemd voor het aanzuiveren van de beroepsverbintenissen van de leden voor zover deze verbintenissen betrekking hebben op de roerende waarden.
  Zij interveniëren preventief of in geval van faillissement of gerechtelijk akkoord van deze leden. In geval van financiële interventies van de Kas in het aanzuiveren van deze verbintenissen, worden de afnemingen bij voorrang op het waarborgfonds verricht.
  Het geheel van de interventies per boekjaar mag 50 pct. van het geheel der financiële activa van de Kas, zoals die voortvloeien uit de waarde die blijkt uit de laatste balans, niet overschrijden.
  De schadeloosstelling van de schuldeisers geschiedt na de opstelling van de jaarbalans als volgt :
  a) in geval van faillissement, worden de door de curator reeds verrichte uitdelingen afgetrokken van de als gefundeerd erkende schuldvordering;
  b) elke schuldeiser wordt eerst volledig terugbetaald ten belope van 250 000 frank;
  c) het saldo van de schuldvorderingen wordt vervolgens in de loop van een tweede verrichting terugbetaald.
  Elk van de twee door het zesde lid, littera's b) en c) beoogde schadeloosstellingen wordt eventueel verminderd door toepassing van een evenredige verdeling, wanneer het geheel van de interventies per boekjaar de door het vijfde lid bepaalde grens overschrijdt.
  De regels inzake schadeloosstelling, alsook de regels inzake beheer van de fondsen worden door het algemeen reglement bepaald.

HOOFDSTUK V. - Raad van bestuur.
Art.15. § 1. De Kas wordt bestuurd door een raad bestaande uit (negen natuurlijke personen die allen de hoedanigheid van wisselagent bezitten.) <KB 1990-03-05/31, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>
  De voorzitters van de vier beurscommissies van het Rijk of, bij ontstentenis van de voorzitter, degene die de ambtsbezigheid er van uitoefent, maken van rechtswege deel uit van de raad van bestuur.
  De vijf overige bestuurders worden door de algemene vergadering van de leden uit haar midden verkozen en kunnen door haar worden afgezet. Deze verkiezing gebeurt, voor één onder hen uit een lijst van twee kandidaten door de beurscommissie van Antwerpen voorgedragen en voor de vier overigen, uit de lijst van de kandidaten, voorgedragen door de beurscommissie van Brussel. De kandidaturen moeten bij de betrokken beurscommissies toekomen uiterlijk twintig dagen vóór de algemene vergadering van de leden. De lijsten die door de beurscommissies worden samengesteld moeten aangeplakt worden in de vier beurzen van het Rijk, acht dagen vóór deze vergadering.
  § 2. De leden van de raad, die door de algemene vergadering verkozen zijn, oefenen hun mandaat uit gedurende een termijn van vier jaar. De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.
  Twee van de vier bestuurders die tijdens de eerste algemene vergadering van de Kas verkozen worden uit de lijst opgesteld door de beurscommissie van Brussel, oefenen hun mandaat gedurende een periode van slechts twee jaar uit. Zij worden bij het begin van hun mandaat bij loting aangewezen.
  § 3. Wanneer een mandaat van bestuurder, verkozen door de algemene vergadering, vrijkomt, wordt in de vervanging voorzien tijdens de eerstvolgende algemene vergadering.
  Indien twee of meer mandaten van verkozen bestuurder openvallen, moeten de bestuurders die in functie blijven een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen met het doel nieuwe bestuurders te verkiezen overeenkomstig het derde lid van § 1 van dit artikel.
  De persoon die aldus verkozen wordt, voltooit het mandaat van hem die hij vervangt.
  § 4. De raad kiest bij gewone meerderheid uit de verkozen bestuurders een voorzitter en een ondervoorzitter. Eén van hen moet een voldoende kennis van het Nederlands en van het Frans bezitten.
  De ondervoorzitter vervangt de voorzitter telkens als deze verhinderd is zijn functie uit te oefenen.
  De vergoeding van de voorzitter, van de ondervoorzitter en van de andere bestuurders wordt door de algemene vergadering vastgesteld.
  De bestuurders hebben recht op terugbetaling van de kosten die zij speciaal voor het vervullen van hun opdracht hebben gedragen.

Art.16. De voorzitter roept de raad van bestuur samen telkens als hij het nuttig oordeelt, alsook op ieder verzoek van een bestuurder. De raad moet ten minste eenmaal per trimester worden bijeengeroepen.
  Wanneer de voorzitter verhinderd of afwezig is, wordt de raad voorgezeten door de ondervoorzitter of, bij gebreke daarvan, door het oudste lid.
  Tenzij de voorzitter er anders over beslist, woont de directeur-zaakvoerder de vergaderingen van de raad bij; hij heeft er raadgevende stem en neemt de taak van secretaris waar.
  De raad van bestuur stelt het reglement van orde van de Kas vast.

Art.17. De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
  Elke bestuurder die weerhouden is mag volmacht geven aan een ander lid van de raad om hem te vertegenwoordigen en om in zijn plaats te stemmen. Nochtans mag een bestuurder niet meer dan één lid van de raad vertegenwoordigen.
  De beslissingen worden bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen genomen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter van de vergadering.
  De beslissingen van de raad van bestuur betreffende het algemeen reglement waarvan sprake in artikel 31, de wijzigingen hieraan, alsook de beslissingen tot voorstelling van wijzigingen aan de statuten en aan het reglement van orde, maken het voorwerp uit van twee opeenvolgende beraadslagingen met 15 dagen tussentijd. Zij worden genomen bij meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
  De bestuurder die persoonlijk betrokken is bij een geval dat aan de raad wordt voorgelegd of bij een voorstel van beslissing van de raad, moet de raad ervan verwittigen en moet deze verklaring laten vermelden in de notulen van de zitting. Hij mag niet deelnemen aan de beraadslaging.
  Wanneer het kworum niet wordt bereikt, wijst de raad met het akkoord van de beurscommissie die het niet opgekomen lid had voorgedragen, een plaatsvervangend bestuurder aan voor de tijd dat de titularis afwezig is.

Art.18. De beraadslagingen van de raad van bestuur worden opgenomen in notulen op genummerde losse bladen, die op het einde van elk jaar ingebonden worden.
  Zij worden door de voorzitter en de secretaris van de zitting ondertekend.
  De afschriften of uittreksels van de notulen worden ondertekend door de voorzitter van de raad of door zijn plaatsvervanger.

Art.19. De raad van bestuur is met de meest uitgebreide macht bekleed om alle daden van bestuur of van beschikking te stellen, die de Kas aanbelangen en die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten voorbehouden zijn aan de algemene vergadering of aan de directeur-zaakvoerder.
  De Kas wordt in rechte, zowel als eiseres of als verweerster, door de voorzitter vertegenwoordigd of door één of meer personen door de raad van bestuur aangeduid.
  De raad kan bepaalde opdrachten toevertrouwen aan één of meer van zijn leden, aan de directeur-zaakvoerder of aan derden.
  De raad bepaalt de arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden voor het personeel overeenkomstig de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Hij werft de personeelsleden aan en geeft ze eventueel hun ontslag.
  De raad legt aan de gewone algemene vergadering van de leden een verslag voor over zijn werking tijdens het voorbije jaar samen met de jaarrekeningen van de Kas.

Art.20. Inzake de financiële interventies van de Kas wordt, met toepassing van artikel 14 en van het algemeen reglement, door de raad van bestuur beslist.
  De raad kan binnen de grenzen van zijn macht en van de bevoegdheid van de Kas, de nodige bewarende maatregelen treffen om de belangen van de schuldeisers van een lid van de Kas, alsook de belangen van de Kas zelf te vrijwaren.

Art.21. Behalve bij speciale delegatie door de raad van bestuur verleend, worden alle akten die de Kas verbinden en alle volmachten en procuraties door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en door een ander lid van de raad van bestuur samen ondertekend.

HOOFDSTUK VI. - Directeur-zaakvoerder.
Art.22. De directeur-zaakvoerder wordt aangeworven bij arbeidsovereenkomst voor bedienden beheerst door de wet van 3 juli 1978 op de arbeidscontracten. Die overeenkomst voorziet in een proeftijd van zes maanden.
  De overeenkomst bepaalt bovendien dat zij wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde dat zij door de Minister van Financiën wordt goedgekeurd.
  Alle bepalingen van deze statuten die op de directeur-zaakvoerder betrekking hebben, worden in de overeenkomst opgenomen.
  Wanneer de plaats van directeur-zaakvoerder openvalt, of wanneer deze verhinderd is kan de raad van bestuur de aan die functie verbonden bevoegdheden, tijdelijk aan een derde opdragen.

Art.23. De directeur-zaakvoerder of wie hem tijdelijk vervangt mag geen wisselagent, wisselagent-correspondent of beroepstussenpersoon zijn, noch op welke wijze ook verbonden zijn met een wisselagentenfirma tijdens zijn ambtsperiode.
  Behalve met toelating van de raad van bestuur mag de directeur-zaakvoerder niet gelijktijdig een ander beroep of andere mandaten uitoefenen. Hij mag niet van een openbaar bestuur gedetacheerd zijn. Hij moet een voldoende kennis van het Nederlands en van het Frans bezitten.
  De directeur-zaakvoerder en het personeel zijn gebonden door het beroepsgeheim.
  Zelfs ten overstaan van de raad van bestuur is de directeur-zaakvoerder door het beroepsgeheim gebonden wat betreft de namen van de kliënteel van de leden.

Art.24. De directeur-zaakvoerder neemt het dagelijks bestuur van de Kas waar volgens de richtlijnen van de raad van bestuur. Hij voert elke andere opdracht uit die hem door de raad van bestuur wordt toevertrouwd.
  Hij brengt verslag uit bij de raad van bestuur over de uitvoering van zijn opdracht, binnen de grenzen voorzien in het algemeen reglement.
  Hij mag met de toestemming van de raad van bestuur bepaalde bevoegdheden aan één of meer personen overdragen.

Art.25. De directeur-zaakvoerder organiseert en leidt, binnen het kader van het algemeen reglement, het toezicht op de financiële toestand en het nazicht van de boekhouding van de leden.
  In de uitoefening van deze opdracht kan hij, binnen de grenzen en onder de voorwaarden bepaald in het algemeen reglement, ter plaatse inzage nemen van alle boekingsstukken die betrekking hebben op de financiële toestand van de leden. Hij kan hun eveneens alle inlichtingen vragen welke met die toestand verband houden.
  De directeur-zaakvoerder kan met de instemming van de raad van bestuur de overlegging vragen van de staat der activa en passiva en van de resultatenrekening van een lid, zoals die documenten met toepassing van de wet van 17 juli 1975 worden bijgehouden. Hij kan eveneens overlegging vragen van bestanddelen van de boekhouding per rubriek geglobaliseerd die betrekking hebben op de verschillende verbintenissen van (het lid). <KB 1990-03-05/31, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>
  Deze documenten kunnen worden vervangen door attesten afgegeven door een bedrijfsrevisor die door de raad van bestuur van de Kas is erkend.

HOOFDSTUK VII. - Toezicht op de Kas.
Art.26. Het toezicht op de financiële toestand en op de geschriften van de Kas wordt toevertrouwd aan een commissaris-revisor die benoemd en afgezet wordt door de algemene vergadering van de leden op voorstel van de raad van bestuur.
  De duurtijd van zijn mandaat is drie jaar en is hernieuwbaar. Zijn bezoldiging wordt vastgesteld door de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur.
  De bepalingen van boek I, titel IX van het Wetboek van koophandel in verband met de commissarissen-revisoren in de naamloze vennootschappen zijn van toepassing op de commissaris-revisor van de Kas. Hij mag nochtans geen kennis nemen van de dossiers die betrekking hebben op het toezicht door de Kas uitgeoefend op de (leden). <KB 1990-03-05/31, art. 7, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>
  De commissaris-revisor brengt aan de raad van bestuur ten minste twee maal per jaar een omstandig verslag uit over de financiële toestand van de Kas en over haar boekhoudingkundige en administratieve organisatie. Deze verslagen kunnen met redenen omklede voorstellen van de commissaris-revisor bevatten over deze aangelegenheden.

HOOFDSTUK VIII. - Algemene vergadering.
Art.27. De algemene vergadering van de Kas is samengesteld uit de leden (natuurlijke personen). <KB 1990-03-05/31, art. 8, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990> Ieder van hen kan aan een ander lid volmacht geven om hem te vertegenwoordigen. Niemand mag houder zijn van meer dan vijf volmachten.
  De directeur-zaakvoerder, de Regeringscommissaris en de commissaris-revisor wonen de algemene vergaderingen bij en hebben er raadgevende stem.
  De algemene vergadering is regelmatig samengesteld ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De voorstellen tot wijziging aan de statuten vereisen de twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. De andere beslissingen worden genomen met de gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen wordt het voorstel aan een tweede stemming onderworpen. Bij een nieuwe staking van stemmen is het voorstel verworpen.
  De stemming gebeurt met handopsteking, naamafroeping of geheim. Er moet geheim gestemd worden wanneer het over personen gaat.

Art.28. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur samengeroepen. De raad mag haar bijeenroepen telkens hij het nuttig acht. Hij moet de bijeenroeping doen op verzoek van de Regeringscommissaris of wanneer een tiende van de leden het schriftelijk aanvragen met vermelding van het onderwerp dat zij op de agenda willen laten zetten.
  De eerste algemene vergadering wordt door de voorzitters van de vier beurscommissies bijeengeroepen.
  De oproepingsbrieven voor de algemene vergadering vermelden de agenda en worden tenminste drie weken vóór de vergadering bij aangetekend schrijven verzonden. Een eksemplaar van de oproepingsbrieven wordt in de vier beurzen van het rijk aangeplakt. De vergadering kan alleen beraadslagen over de onderwerpen die op haar agenda staan.

Art.29. Een aanwezigheidslijst wordt door de leden vóór de aanvang van de zitting getekend.
  Het bureau van de vergadering is samengesteld uit de aanwezige leden van de raad van bestuur.
  De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door de ondervoorzitter en bij afwezigheid van beiden door de oudste bestuurder.
  De voorzitter duidt de secretaris aan en stelt twee stemopnemers voor die uit de vergadering gekozen worden. Deze stemopnemers tekenen de verslagen samen met de voorzitter, de secretaris en de leden van het bureau.
  De afschriften en de uittreksels van de notulen die bestemd zijn voor derden worden ondertekend hetzij door de voorzitter van de raad van bestuur of door zijn vervanger, hetzij door twee bestuurders.

Art.30. De gewone algemene vergadering van de leden van de Kas heeft elk jaar plaats op de maatschappelijke zetel. De datum en het aanvangsuur worden elk jaar door de raad van bestuur bepaald.
  De gewone algemene vergadering benoemt en ontslaat de bestuurders overeenkomstig artikel 15, en de commissaris-revisor.
  Zij hoort de verslagen die door de raad van bestuur en de commissaris-revisor worden voorgedragen. De algemene vergadering spreekt zich uit over de jaarrekeningen van de Kas en verleent in een afzonderlijke stemming ontlasting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.
  Zij beraadslaagt over alle andere punten van de agenda.
  De raad van bestuur heeft het recht de algemene vergadering staande de vergadering drie weken te verdagen. Verdere verdaging is niet geoorloofd wat betreft de punten die op de agenda van de eerste vergadering stonden.
  De beslissingen die vóór de verdaging waren genomen blijven geldig.

HOOFDSTUK IX. - Algemeen reglement.
Art.31. § 1. Het algemeen reglement van de Kas wordt vastgesteld door de raad van bestuur en wordt aan de beurscommissies van het Rijk ter goedkeuring voorgelegd.
  Deze beschikken daartoe over een termijn van twee maanden. In geval één van de commissies haar goedkeuring weigert of in gebreke blijft, wordt het reglement vastgesteld door de algemene vergadering die eventueel in buitengewone zitting wordt bijeengeroepen.
  Voor latere wijzigingen wordt dezelfde procedure gevolgd.
  Het algemeen reglement treedt in werking tien dagen nadat het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.
  § 2. Het algemeen reglement stelt in het bijzonder vast :
  1° de wijze van de krachtens artikel 12 te verrichten betaling;
  2° de wijze van boeken van de geldmiddelen van de Kas en het omslaan ervan over de verschillende fondsen en rekeningen;
  3° de volgorde van afnemingen die uitgevoerd worden op die fondsen en rekeningen in geval van financiële tegemoetkoming van de Kas of eventueel bij uittreden van een lid;
  4° de voorwaarden van de waarborg die de Kas verleent aan de beroepsverbintenissen van haar leden, onverminderd de toepassing van artikel 14;
  5° de wijze van controle en nazicht bepaald in de artikels 3 en 25;
  6° het minimum percentage van de bezittingen van de Kas dat moet belegd worden in effekten die uitgegeven werden door de Staat, de Gemeenschappen, de Gewesten, de provincies of de gemeenten of onder hun waarborg.

Art.32. Wanneer de toestand van een lid van de Kas van die aard is dat er moet gevreesd worden, dat hij zijn verbintenissen niet kan nakomen, kan de Kas evenwel hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van het lid preventief tussenbeide komen met het betalen of met het waarborgen van de verbintenissen van de betrokkene, (...). <KB 1990-03-05/31, art. 9, 002; Inwerkingtreding : 03-04-1990>

HOOFDSTUK X. - Balans, resultatenrekening.
Art.33. De raad van bestuur stelt jaarlijks de per 31 december afgesloten balans en resultatenrekening op en bepaalt het omslaan van deze resultaten, overeenkomstig het algemeen reglement. De raad stelt in bijlage een inventaris op van de roerende en onroerende waarden en van al de verbintenissen van de Kas.
  De balans, de resultatenrekening, de inventaris alsook het verslag van de raad van bestuur worden uiterlijk op 15 maart aan de commissaris-revisor voorgelegd, die verslag uitbrengt aan de raad van bestuur en aan de gewone algemene vergadering.
  De balans, de resultatenrekening en de verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris-revisor worden bij de oproepingsbrieven voor de algemene vergadering gevoegd.

Art.34. De resultatenrekening vermeldt afzonderlijk op de creditzijde, inzonderheid de inkomsten van de Kas, en op de debetzijde, inzonderheid de interventies, de algemene kosten, de financiële en fiscale lasten en de afschrijvingen.

HOOFDSTUK XI. - Ontbinding van de Kas.
Art.35. Wanneer de Kas ontbonden wordt, benoemt de algemene vergadering de vereffenaars en omschrijft hun bevoegdheden.

HOOFDSTUK XII. - Inwerkingtreding.
Art.36. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 1987.

HOOFDSTUK XIII. - Uitvoeringsbepaling.
Art. 37. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.