8 MAART 1985. - Koninklijk besluit betreffende de fabricage van en de handel in gehakt of gemalen vers vlees.
Art. 1-8
BIJLAGE.
Art. N
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :
1° Gehakt vlees : gehakt of gemalen vers vlees, dat verkregen is door de mechanische verkleining van het vlees van runderen, varkens, schapen, geiten of eenhoevige dieren al dan niet onderling vermengd en dat geen enkele behandeling heeft ondergaan waardoor de eiwitten van de waar gecoaguleerd werden. Aan gehakt vlees mogen zout en specerijen zijn toegevoegd.
2° Toebereid gehakt vlees : de waar bedoeld onder 1°, waaraan één of meer van de in bijlage onder 2 genoemde bijkomstige ingrediënten toegevoegd werden.
3° Verse worst : de waar bedoeld onder 1° en 2°, die vervat is in een natuurdarm of in ieder ander omhulsel vervaardigd uit dierlijk weefsel.
4° Mager gehakt vlees : de waar, bedoeld onder 1°, uitsluitend verkregen vanaf spiervlees van runderen of paarden, waarvan de vetweefsels voorafgaandelijk verwijderd werden. Aan mager gehakt vlees mogen zout en specerijen zijn toegevoegd.
5° Toebereid mager gehakt vlees : de waar bedoeld onder 4° waaraan één of meer van de in bijlage onder 2 genoemde bijkomstige ingrediënten toegevoegd werden.
Art.2. De waren bedoeld in artikel 1 moeten beantwoorden aan hun respektieve definities en mogen geen andere bewerkingen ondergaan dan deze hierna vermeld :
1° de bewerkingen bedoeld in de respectieve definities;
2° het gebruik van bijkomstige ingrediënten, zoals voor ieder van de waren vermeld in de bijlage onder 2, onder de aldaar vermelde beperkende aanwendingsvoorwaarden. Deze bijkomstige ingrediënten moeten voldoen aan de desbetreffende reglementering;
3° het gebruik van toegelaten toevoegsels;
4° voor de waren vervat in een darm of in een gelijkaardige omhulsel mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van :a) natuurdarm;b) een omhulsel vervaardigd uit dierlijk weefsels.
Art.3. Bij het in de handel brengen moeten de in artikel 1 bedoelde waren aan de volgende eisen voldoen :
1° in al de gevallen waar een reglementering betreffende vlees een veterinaire keuring of andere sanitaire maatregelen oplegt, mogen de in dit besluit bedoelde waren slechts gefabriceerd zijn met vlees dat ingevolge voornoemde keuring of sanitaire maatregelen geschikt werd verklaard voor menselijke voeding;
2° zij moeten gefabriceerd zijn overeenkomstig de bepalingen van artikel 2;
3° zij moeten voldoen aan de voor ieder van hen in bijlage onder 1, opgesomde samenstellingsnormen;
4° zij mogen noch geheel noch ten dele met separatorvlees gefabriceerd worden;
5° toebereid gehakt vlees, al of niet vervat in een darm of in een gelijkaardig omhulsel moet minimum 70 pct. gehakt vlees bevatten;
6° toebereid mager gehakt vlees moet minimum 70 pct. mager gehakt vlees bevatten.
Art.4. § 1. Bij het in de handel brengen mogen uitsluitend en moeten de in artikel 1 bedoelde waren als volgt aangeduid worden :
1° de waar bedoeld in artikel 1, onder 1°, met de benaming "gehakt". Daarenboven moet de benaming steeds vergezeld gaan van de aanduiding van de diersoort of van de aanduiding, in dalende volgorde van gewicht aan vlees, van de diersoorten waarvan het spiervlees en het vetweefsel afkomstig zijn;
2° de waar bedoeld in artikel 1, onder 2°, met de benaming "bereid gehakt" "hamburger" of iedere andere benaming eindigend op "...burger", vergezeld van de aanduiding van de diersoort of van de aanduiding in dalende volgorde van gewicht aan vlees van de diersoorten waarvan het spiervlees en het vetweefsel afkomstig zijn;
3° de waar bedoeld in artikel 1, onder 3°, met de benaming "verse worst" vergezeld van de aanduiding van de diersoort of van de aanduiding in dalende volgorde van gewicht aan vlees van de diersoorten waarvan het spiervlees en het vetweefsel afkomstig zijn;
4° de waar bedoeld in artikel 1, onder 4°, met één van de benamingen "gehakte steak", "gehakte biefstuk" of "filet americain".
De benaming moet aangevuld worden met de aanduiding van de diersoort, wanneer de waar bekomen is van paardevlees;
5° de waar bedoeld in artikel 1, onder 5°, met één van de benamingen : "bereide gehakte steak", "bereide gehakte biefstuk" of "bereide filet americain". De benaming moet aangevuld worden met de aanduiding van de diersoort, wanneer de waar bekomen is van paardevlees.
§ 2. Voor de niet-voorverpakte waren moeten de benamingen en bijkomende vermeldingen voorzien in § 1 op een voor de koper zichtbare en goed leesbare wijze aangebracht zijn op een bordje in de nabijheid van de waar.
§ 3. Voor de voorverpakte waren mogen de bijkomende vermeldingen, betreffende de diersoort, voorzien in § 1, in de ingrediëntenlijst vermeld worden.
Art.5. Het is verboden te fabriceren of in de handel te brengen de waren bedoeld in artikel 1, die niet voldoen aan de eisen gesteld in de artikelen 2, 3 en 4.
Art.6. De overtredingen van de bepalingen van dit besluit worden opgespoord, vervolgd en gestraft overeenkomstig de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten.
Art.7. § 1. Dit besluit treedt in werking de eerste dag van de vierde maand volgend op die gedurende welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.
Bij wijze van overgangsmaatregel mogen de voorverpakte waren bedoeld in artikel 1, die niet voldoen aan de bepalingen van artikel 4 van dit besluit maar wel voldoen aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 2 oktober 1980 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen in de handel gebracht, worden tot de eerste dag van de zevende maand, die volgt op het verschijnen van dit besluit in het Belgisch Staatsblad.
§ 2. De voorverpakte waren vervaardigd vóór de datum van het in voege treden van dit besluit mogen in de handel blijven tot de eerste dag van de tiende maand volgend op die datum.
Art.8. Onze Minister van Economische Zaken, Onze Minister van Sociale Zaken en Onze Staatssecretaris voor Volksgezondheid en Leefmilieu zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N. Bijlage. 1. Samenstellingsnormen voor vers gehakt vlees ---------------- Minimum Maximum Maximum vleeseiwit vet verhouding kollageen in % * in % op vleeseiwit ** ----- ----- ----- Gehakt varkensvlees 13 33 18 Ander gehakt vlees 14 30 18 Verse varkensworst 13 33 20 Andere verse worst 14 30 20 Mager gehakt vlees 20 7 12 * N x 6,25 ** Hydroxyproline x 8 x 100 ------------------------- N x 6,25 2. Toegelaten bijkomstige ingredienten ----------- Toegelaten bijkomstige ingredienten Toepassingsgebied ----------- --------- - Zout bestemd voor menselijk verbruik, gehakt vlees, toebereid gehakt mosterd, specerijen en hun extracten, vlees, mager gehakt vlees, kruiderijen en hun extracten toebereid mager gehakt vlees - Verse kippeeieren, gepasteuriseerde Toebereid gehakt vlees, kippeeiprodukten, onder vloeibare, toebereid mager gehakt vlees bevroren of diepgevroren vorm, die niet chemisch geconserveerd zijn - Mayonaise, andere al dan niet Toebereid gehakt vlees, - geemulgeerde sausen toebereid mager gehakt vlees - Groenten en fruit Toebereid gehakt vlees, toebereid mager gehakt vlees - Boter, margarine, voedingsvetten en Toebereid gehakt vlees eetbare olien - Room, melk, melkconserven Toebereid gehakt vlees - Kaas Toebereid gehakt vlees - Voedingszetmelen, meel van Toebereid gehakt vlees : graangewassen, brood, beschuit, max. 4 % paneermeel